DOM PREPORUKA

RECEPT: Makarons kolačići

macaronsMakarons kolačići su popularni širom svijeta, pa i kod nas postaju omiljena poslastica. Prave se od bademovog brašna, veselih su boja i izgledaju primamljivo. Mnogi misle da ih je komplikovano napraviti, ali postoji i recept koji izgleda prilično jednostavno:

Potrebno:

120 g bademovog brašna, 135 g šećera, 120 g šećera u prahu, 105 g bjelanaca, boja za kolače, po mogućnosti da bude u prahu (plava, narandžasta,roza…)

Za fil :

100 g  bijele čokolade, 30 ml svježe slatke pavlake, kašičica soka od limuna, kašičica sitno narendane kore limuna

Priprema:

Najvažnije je da se dobro sjedine bademovo brašno i šećer u prahu. Nakon toga se  umute bjelanca sa šećerom, koji se prethodno miješa sa bojom za kolače. Koje ćete boje izabrati, zavisi od vas, ljepše je kada ih je više jer tako i makaronsi izgledaju primamljivije.

Kada ste dobro umutili bjelanca, dodajte im polovinu smjese badema i šećera i lagano promiješajte. Nakon toga dodajete i drugu polovinu i lagano miješajte, sve dok smjesa ne postane glatka. Najbolje je smjesu sipati u tubu za krem (ili vrećicu za krem, zavisi šta imate u kući) i istiskajte makaronse na papir za pečenje. Oni trebaju biti oko pet centimetara u prečniku, to je idealna veličina. Kada to uradite, udarite tepsijom nekoliko puta od sto kako biste učinili da suvišan vazduh izađe. Nakon toga ih ostavite na vazduhu da se osuše jer je to najbitnije pri spremanju ove popularne poslastice. Ako se dobro ne osuše tokom pečenja će popucati i neće lijepo izgledati. Suvi su onda kada se napravi malo udubljenje nakon što ih lagano dodirnete prstom. Ukoliko se lijepe za prst, treba ih ostaviti još na vazduhu. Pecite ih oko 15 do 20 minuta na 150 stepeni.

Za to vrijeme zagrijte slatku pavlaku do vrenja. Dodajte tome kockice bijele čokolade i miješajte dok smjesa ne postane glatka i dok se čokolada ne istopi. Dodati kašičicu soka od limuna  i narendanu koricu. Ostavite da se ohladi dok se ne zgusne dovoljno da može da se maže na makaronse.

Foto: Pinterest