ART

ART: Najiščekivaniji filmovi Kanskog festivala govore o ljubavi, hrabrosti i životu

Najprestižniji filmski festival u Kanu i ovoga puta donosi interesantna ostvarenja – kontroverzna, filozofska, priče o ljubavi, hrabrosti i pronalaženju značenja života.
Novinari ,,Holivud riportera” izdvojili su nekoliko za koje smatraju da će ostaviti najjači pečat.

amy-winehouse-documentary

Ejmi Vajnhaus

,,Amy” – Dokumentarni film Asifa Kapadije o Ejmi Vajnhaus, čije je bioskopsko prikazivanje zakazano za 3. jul, izazvao je kontroverze. Njena porodica protivi se prikazivanju ovog ostvarenja, jer ga smatra nevjerodostojnim.
,,The Assassin” – Hu Hsiao-Hsien nakon osam godina prikazaće novi film. Šu Ki je ubica koja tokom dinastije Tang dobija naređenje da ubije čovjeka za kojeg bi trebalo da se vjenča. Kritičar ,,Holivud riportera” Tod Mekarti nazvao je ovaj povratak ,,broj jedan atrakcijom Kana 2015”.

carol

Detalj iz filma ,,Carol”

,,Carol” – U Kanu se sa nestrpljenjem čeka lezbijska ljubavna priča u kojoj glavne uloge imaju Kejt Blanšet i Runi Mara.
,,Cemetery of Splendour” – Tajlandski režiser Apičatpong Verasetakul prati priču između sredovječne domaćice i mladog vojnika. Ona kroz prijateljstvo sa njim spoznaje sebe.
,,Inside Out” – Pit Dokter prikazaće u Kanu animirano ostvarenje koje govori o 11-godišnjoj djevojčici kojoj mora da napusti grad u kojem živi i prijatelje koje je u njemu stekla.
,,Irrational Man” – Vudi Alen publici i žiriju u Kanu predstaviće se filmom o profesoru filozofije koji pronalazi svrhu u životu nakon što ostvari bliskost sa svojom najboljom studentkinjom koju tumači Ema Stoun. Film će u bioskopima početi da se prikazuje 17. jula.
,,The Lobster” – Pomalo bizarna priča o ljudima koji su singl i koji moraju da pronađu partnera za 45 dana. U slučaju da ga ne pronađu biće preobraženi u životinje.

louder than bombs

,,Louder than bombs”

,,Louder Than Bombs” – Norveški režiser Hoakim Trir govori o porodici koja se okuplja na retrospektivnoj izložbi preminule fotografkinje Izabel Rid. Otac i sinovi prisjećaju se Izabel na različite načine.
,,Love” – Erotsko ostvarenje Gaspara Noe u 3D verziji govori o muškarcu koji se  sjeća veze sa nestalom ženom.
,,Macbeth” – Australijanski režiser Džastin Kurcel donosi na veliko platno interpretaciju Šekspirovog klasika. Majkl Fasbender je Magbet, a a Marion Kotiljar Lejdi Magbet.
,,Mad Max: Fury Road” – Režiser Džordž Miler okupio je Toma Hardija, Šarliz Teron, Nikolasa Holta, Zoi Kravic, Rajlija Kiofa i Rozi Hantington-Vajtli kako bi ispričao još jednu priču o Pobješnjelom Maksu. Trebalo je 13 godina da se ovaj film snimi.
,,Sea of Trees” – Gus Van Sant režiser je ostvarenja o američkom piscu, kojeg tumači Metju Mekonahi, koji putuje u japansku šumu kako bi oduzeo sebi život. Tu upoznaje Japanca (Ken Vatanabe) koji se izgubio. U pokušaju da mu pomogne, američki pisac pronaći će želju za životom i kasnije o iskustvu ispričati supruzi koju tumači Naomi Vots. Metju Mekonahi kazao je da je ovo najbolji scenario koji je ikada pročitao.
,,Sicario” – Režiser Denis Vilnev govori o meksičkom kartelu i FBI agentkinji koja dobija zadatak da ga pronađe. Uloge tumače Emili Blant, Džoš Brolin i Benisio del Toro, a zvanično prikazivanje u bioskopima počinje 18. septembra.
,,La Tete Haute” – Emanuel Berko priča o mladom delikventu i naporima savjetodavca, koju u filmu igra Katrin Denev, da ga spase.

tale of darkness

A Tale of Love and Darkness

,,A Tale of Love and Darkness” – Režiserski debi Natali Portman je drama koja je snimana na hebrejskom jeziku, adaptacija je memoara Amosa Oza, a govori o vezi sa majkom koja je izvršila samoubistvo kada je Ozu bilo 12 godina.
,,The Tale of Tales” – Italijanski režiser Mateo Garone govori o kraljevinama, čarobnicama, vilama, čudovištima, a ovu bajku prenose na ekran Salma Hajek, Džon S. Rajli i Vensan Kasel.
,,Youth” – Italijanski režiser Paolo Sorentino u Kanu se predstavlja filmom u kojem glume Majkl Kejn, Harvi Kajtel, Džejn Fonda, Rejčel Vajz i Pol Dano.
B.R.

kud duga