KOLUMNE

STAV: Gorčin Stojanović o evropskoj košarci i Jadranskoj ligi

Gorčin-Stojanović2

Gorčin Stojanović

Ne volim da gledam evropsku košarku. Za mene to nije sport, to je igra odbrane. Utakmice na kojima se jedva postigne 120 koševa na obje strane, to mi je beskrajno dosadno.

Znam da je jeres, ali mislim da je košarka Aleksandra Nikolića uništila evropsku.   Jedina košarka koju priznajem je litvanska. Tako smo nekada davno igrali mi. Za NBA  ljudi kažu ,,pa, to je samo spektakl“, a ja kažem ,,ne, to je najviše što može da bude“. Crnci su viša rasa za košarku. Mislim da bijelci ne treba da se takmiče mnogo i to treba da se zove druga liga.

Jadransku, ABA ligu smatram smrću za taj sport.  Nama to ništa nije trebalo, zato što djeca više ne igraju košarku po školskim dvorištima kao ranije. U raspadu Jugoslavije minoran broj dobrih stvari je ostao na srpskoj strani. Jedna od tih stvari je bila košarka i tu sam podržavao Duleta Vujoševića koji je bio protiv toga. To su pare, to su neke privatne kombinacije.  Mislim kad dođe ,,Parizan“ u Široki Brijeg, to je veliki događaj za Široki Brijeg, ali kada dođe ,,Široki Brijeg“ u Beograd, to je ništa. Prema tome, mislim da je mogla da se napravi liga, to bi se dalo politički urediti, u kojoj bi participirala ,,Budućnost“, koja je ozbiljan tim i eventualno još neko iz Crne Gore.

Neko vrijeme sam se muvao po raznim mjestima svijeta. Jedno vrijeme bio sam u Njujorku, dođem i vidim baju koji uzme loptu u nekom dvorištu gdje je mrežica napravljena od lanca i učini tri neka poteza, koja me razbiju. Ne kažem da u Americi nema prosječnih košarkaša, ali kad god u timu imate uspjeh, to napravi neko od  crnaca plejmekera. Majkl Džordan se rađa jednom u vijeku. Ono što volim je kad iz košarke Fila Džeksona Pep Gvardiola uzme princip triangla, pa onda u ,,Barseloni“ napravi taj fudbal koji neki nijesu voljeli,  a meni je bio božanstven. I vidite ljude koji prosto ne znaju gdje je lopta, a za to je potrebno vrhunsko majstorstvo i osjećanje za prostor. Ja tu vrstu veličanstvenosti ne vidim u košarci koja se igra u Jadranskoj ligi.