DOM

ZDRAVLJE: Leblebija – mahunarka koja može biti zamjena za meso

leblebijaLeblebija je mahunarka koja ima izuzetne nutritivne vrijednosti, liči na soju, svijetlosmeđe je boje, a njeno je sjeme slično sjemenu soje ili sušenom zrnu graška. Gvožđem je bogatija od mesa, pa služi kao njegova dobra zamjena, jer se ovaj mineral ne gubi čak ni dužim kuvanjem. Najčešće se koristi kao varivo ili dodatak jelima sa povrćem, od nje se pravi hljebno brašno, a priprema se kao mladi pasulj ili grašak. Iako na našim prostorima nije uobičajeno, leblebija se može upotrijebiti i mljevena za ukusna peciva.

Najviše se uzgaja u Makedoniji i Dalmaciji. Sadrži 23 odsto bjelančevina, 58 odsto ugljenih hidrata, i oko pet odsto biljnog ulja.  U drevnim arapskim spisima se pominje kao moćan afrodizijak.  Leblebija ima nizak glikemijski indeks, tako da može da pomogne u stablizaciji nivoa šećera u krvi, a sadrži i dosta magnezijuma, koji je dobar za regulisanje pritiska. Sadržaj kalcijuma i kalijuma u listu leblebije je veći nego u spanaću i kupusu, dok je sadržaj gvožđa, cinka i bakra približno isti.

Još jedno korisno svojstvo leblebije je da pomaže da se iz organizma izbace sulfati  koji se često koriste kao konzervansi u preradi hrane. Američka uprava za hranu i lijekove je iznijela podatak da je jedan od 100 ljudi preosjetljiv na sulfate. Ova osetljivost može da se javi u bilo kom periodu života, a simptomi su joj slabost, mučnina, dijareja, osip, teško disanje.

Ipak, mlade mahune leblebije ne bi trebalo jesti, zbog visokog procenta jabučne i oksalne kiseline.

K.J.