Porto Novi
ART PREPORUKA

FILMSKI FESTIVAL U KANU: Večeras otvaranje, bez selfija na crvenom tepihu

cannes-2015-610x280Najprestižniji filmski festival počinje večeras u Kanu i trajaće do 24. maja.

Otvoriće ga francuska drama ,,Standing tall”, a odabrana je jer za temu ima ubistvo uredništva i novinara časopisa ,,Šarli Ebdo”. Festival će zatvoriti režisersko ostvarenje Lika Džaketa ,,Ice and the Sky” koje istražuje budućnost planete.

Kao potencijalni najbolji film pominje se naučno-fantastično ostvarenje Grka Jorgosa Lantimosa ,,The Lobster”, u kojem glavne uloge tumače Rejčel Vajz i Kolin Farel. Radnja je smještena u hotelu, u disutopijskoj budućnosti.

Zvanični poster 68. izdanja festivala krasi švedska glumica Ingrid Bergman.

agnes10e

Agnes Varda (foto: straitstimes.com)

Nagrada ,,zlatna palma” prvi put je uručena 1955. godine. Ove godine Agnes Varda ući će u istoriju festivala kao prva režiserka kojoj je dodijeljeno ovo priznanje. Prvi put ove godine predsjedovanje žirijem dijeliće dvije osobe, a to su braća Koen, Itan i Džoel, kojima je pripala ,,zlatna palma” 1991. godine za ostvarenje ,,Barton Fink”.

dzoel i itan koen kan

Džoel i Itan Koen (foto: blouinartinfor.com)

Kako bi se zadržao glamur i ubrzao prolazak slavnih crvenim tepihom, organizatori su zabranili pravljenje selfija, odnosno samoslikanje.

– Pored toga što je bezidejno i groteskno, nikada ne možete napraviti dobru fotografiju sebe kada se slikate sami – rekao je direktor festivala Tjeri Fremo za ,,USA today”.

Urednik filmske baze IMDb.com Kit Simanton kaže da razumije organizatore.

– Svi prave selfije na crvenom tepihu, pa i velike zvijezde, jer im je prvi put da prisustvuju ovom događaju i žele da to zabilježe kao uspomenu – pojašnjava Simanton za ,,USA today”.

Portparolka festivala Mari-Pjer Ovilj ističe da u pravljenju filma ekipa se stara da upravo ostvarenje na kojem rade predano i glumački tim budu u centru pažnje tokom šetnje crvenim tepihom.

Czech model Petra Nemcova poses for a selfie as she arrives for the screening of the film "Deux Jours, Une Nuit (Two Days, One Night) at the 67th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France, on May 20, 2014.     AFP PHOTO / VALERY HACHE        (Photo credit should read VALERY HACHE/AFP/Getty Images)

Manekenka Petra Nemcova pravi selfie na prošlogodišnjem Kanskom festivalu (foto: Valeri Haš)

– Kako bismo se postarali da sve protekne glatko, ne možemo da dozvolimo da ljudi blokiraju ceremoniju za svoje potrebe. Tražimo od njih da pokažu poštovanje, ovo je stvar obrazovanja više nego ičega – rekla je Ovilj.

Glumac filma ,,Pobješnjeli Maks” Nikolas Holt kaže da mu ne smeta zabrana, iako će prvi put prošetati crvenih tepihom u Kanu.

– Nisam vam ja u stilu: ,,O, ne, svi ti selfiji koje neću moći da napravim! Kakav užas! – prokomentarisao je ironično Holt za ,,USA today”.

Nagrađivani kolumnista portala ,,Deadline” i dugogodišnji izvještavač iz Kana Pit Hemond kaže da je ovaj festival najformalnije mjesto na svijetu.

– Zaustavljaju i vraćaju one koji nose nepropisno crnu kravatu – kaže Hemond za ,,USA today”.

Prir. B.R.