DRUŠTVO SLAJDER

OSOBE SA INVALIDITETOM: Polažu vozački ispit ako imaju svoj auto

Nikšićanin Dragan Tepavčević nije mogao da položi vozački ispit onako kako je to predviđeno za većinu osoba. Pošto koristi invalidska kolica Draganu je bilo onemogućeno da nauči da vozi zato što auto škole nemaju automobil koji je prilagođen osobama sa invaliditetom.

dragan tepavcevic

Dragan Tepavčević

Po principu, snađi se kako znaš i umiješ, naš sagovornik kaže da je problem riješio 2008. godine. Kupio je automobil i ugradio ručne komande koje koštaju od 150 eura i više.
– U Crnoj Gori ne postoji ni firma, ni pojedinac koji ima sertifikat za izradu ručnih komandi, pa su osobe kojima su potrebne prinuđene da idu u Beograd, Novi Sad i druga mjesta u okruženju. Tako sam i ja uradio – kaže Dragan.

A kada je to završio morao je da pođe na Mašinski fakultet kako bi dobio potvrdu, odnosno atest da su urađene komande na automobilu izvedene u skladu sa tehničkim standardima i da su bezbijedne za upotrebu.

Nakon što je od njih dobio zeleno svijetlo, pokucao je na vrata jedne auto škole kako bi položio vozački ispit. On se prisjeća da je problematično bilo što instruktor vožnje nije imao duple komande, kao što je slučaj u automobilima predviđenim za polaganje vožačkog ispita. Tako bezbjednost saobraćaja tokom časova vožnje i polaganja zavisi od umijeća vozača.

– Pomoć instruktora je vrlo ograničena. Položio sam vozački 2008. godine. Kakvo je bilo stanje tada, takvo je i danas. U našoj državi ne postoji nijedna auto škola koja ima prilagođeno vozilo za polaganje vozačkog ispita za osobe koje su korisnici invalidskih kolica – kaže Dragan.

A kako je zakon uredio ovu oblast, pitali smo Ministarstvo prosvete. Oni objašnjavaju da na osnovu važećih odredbi Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, auto škola nije u obavezi da ima za obuku ,,specijalno vozilo” prilagođeno osobama sa invaliditetom. To znači da auto škola nije u obavezi da ugradi ručne komande kako bi vozački ispit (i obuku) mogle da obavljaju i osobe sa invaliditetom.

– Obuka i polaganje vozačkog ispita u auto školama za osobe sa invaliditetom, obavlja se na način što osoba sa invaliditetom prilagođava vozilo u sopstvenom vlasništvu i u skladu sa invaliditetom, koji može biti različit– kažu iz ovog resora.

Oni navode da se zbog postojanja različitih oblika invaliditeta, na različiite načine rješavaju prepravke, odnosno tehnička prilagođavanja vozila za obuku i polaganje vozačkog ispita osoba sa invaliditetom. Ovo su, prema njihovim riječima, razlozi zbog čega  zakonom nije propisano da auto škole moraju posjedovati vozila za obuku i polaganje vozačkih ispita za ove osobe.

Ali, ne znači da se takvo stanje neće promijeniti. Iz Ministarstva kažu da je u toku izmjena pravilnika o uslovima i načinu polaganja vozačkog ispita, a biće završena do kraja godine. Nijesmo dobili precizan odgovor na upit šta će sve da se odnose te izmjene, jer kažu da se ne objelodanjuje radna verzija.

Da će akt, ipak, biti u korist osoba sa invaliditetom, nada se izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić. Ona za MNE magazin kaže da im se žale osobe s invaliditetom jer su onemogućene da polažu vozački ispit u prilagođenim vozilima.

– Pisaćemo Ministarstvu prosvjete da propisom obavežu auto škole da nabave makar jedno vozilo koje je pristupačno osobama sa invaliditetom – kaže Vujačić.

A sudeći prema podacima sa kojima raspolaže Mašinski fakultet, ove godine nije zabilježeno preveliko interesovanje osoba sa invaliditetom za polaganje vozačkog ispita. Profesor na Mašinskom fakultetu Milanko Damjanović je kazao da su atestirali jedno vozilo sa ugrađenim ručnim komandama za dovod goriva, isključivanje spojnice i aktiviranje radne kočnice. A prošle godine je atestirano 10 vozila sa ugrađenim ručnim komandama.