ART PREPORUKA

UNDERHILL FEST: Raspisan konkurs za dokumentarnu fotografiju

Konkurs za ostvarenja koja će biti predstavljena na izložbi ,,Dokumentarna fotografija u Crnoj Gori” u okviru 6.Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma, odnosno Underhill festa otvoren je do 27. maja. To su saopštili organizatori ove manifestacije.

underhill fest

Sa prošlogodišnjeg Underhill festa (foto:Facebook)

Na konkurs mogu prijaviti fotografije osobe starije od 18 godina, a koje imaju prebivalište u Crnoj Gori. Radova se šalju na e-mail adresu: [email protected]. Selektor je mr Lazar Pejović, a odabrane fotografije biće predstavljene 3. juna u Umjetničkom paviljonu, dan prije zvaničnog početka Festivala.

Predviđeno je da se pijavljuju fotografski projekti, odnosno serije od minimum četiri fotografije. Moguće je prijaviti više zasebnih projekata, a vrijeme nastanka fotografija nije ograničeno. Samo potpuno popunjena prijava biće prihvaćena.

Za potrebe prijave šalju se fotografije manjih dimenzija, 1.000 px po dužoj stranici, 72 dpi u .jpg formatu. Velike rezolucije će biti tražene naknadno od autora čije fotografije budu odabrane za izlaganje, i one će imati 300 dpi i dužu stranicu oko 60 cm.

Fotografije je potrebno imenovati na slijedeći način: ime-prezime-rednibroj.jpg. Redni broj podrazumijeva redosljed čitanja fotografija u seriji i redosljed izlaganja. Obrada fotografija u post-produkcijskoj fazi ograničena je stavkom 6 foto-novinarskog etičkog kodeksa, kako ga navodi NPPA (National Press Photographers Association) koji možete naći na linku: https://nppa.org/code_of_ethics. Fotografije poslate na konkurs ne smiju biti obilježeni vodenim žigovima, potpisima, oznakama ili drugim identifikacijskim obilježjima autora, u suprotnom će biti diskvalifikovane.

Sva autorska prava za poslate fotografije ostaju u vlasništvu autora fotografija. Organizatori se obvezuju da će sve fotografije potpisati imenima i prezimenima autora prilikom korištenja na izložbenim postavkama i u reklamne svrhe u svim digitalnim, printanim i elektronskim medijima.

Ovogodišnji Underhill fest biće otvoren 4. juna projekcijom dokumentarca o Arsenu Dediću, ,,Moj zanat” reditelja Mladena Matičevića i trajaće do 12. juna.

kud duga