KOLUMNE

LJUBAV, SEKS I OSTALO: A koliko si ih imala do sad?

 

Piše: Dr Jovica Dostinićdr. dostinic - Copy

Himenoplastika  više nije tabu tema i lako je dostupna. Ona spada u kategoriju „turbo socioloških“ fenomena. Takvi fenomeni, po definiciji Antonija Pušića (Rambo Amadeus), nastaju kada se primitivci dočepaju razvijenih tehnologija. Ovdje se savremena medicina zloupotrebljava u svrhu suludo anahronih potreba ljudi koji pripadaju određenom kulturno-religioznom miljeu. Ne postoje nikakvi medicinski razlozi za jednu ovakvu intervenciju. Najjači razlog je strogi seksualni moral koji pred ženu postavlja drakonske zahtjeve. Osoba koja uspijeva da zadovolji moralne zahtjeve grupe kojoj pripada, sigurno ima određenu psihološku dobit, jer će zauzvrat biti od grupe prihvaćena, a to svakako jača samopouzdanje. U suprotnom, slijedi sramoćenje porodice i kazna – ekskomunikacija

Svaki muškarac se zapita, da upotrijebim stih iz jedne pjesme Gorana Bregovića: „A koliko si ih imala do sad?“ Pametan čovjek neće na tome baš mnogo insistirati, jer to samo zagađuje partnerski odnos.  Ali, ima i onih koji robuju patrijarhalnom stereotipu da žena treba da se uzdržava od seksualnih odnosa, dok muškarcu samo raste rejting sa brojem reckica. Ovakvi muškarci se čak otvoreno hvališu pred svojim partnerkama brojnim sopstvenim avanturama, a paralelno ih maltretiraju da im priznaju koliko su one tačno imale partnera prije njih.

Prestrogi moral je oduvijek na razne načine bio izigravan, a sada kao mogućnost imamo himenoplastiku. Motiv može biti i isključivo komercijalni. Pojedine se prostitutke čak višekratno (,,dok god vreća može da se krpi“), podvrgavaju himenoplastici, jer tako udovoljavaju potrebama svojih klijenata. Oni su spremni da astronomskim sumama novca plate zadovoljstvo polnog opštenja sa djevicom. Očigledno da neki muškarci visoko vrednuju činjenicu da su upravo oni bili prvi svojoj partnerki. Svakako je i ovo jedan od motiva što se neke žene odlučuju za himenoplastiku kao izraz duboke ljubavi i privrženosti svojim partnerima.

Tanki nabor sluzokože, koji djelimično zatvara ulaz u vaginu, sa tim ne bi trebalo da ima ikakve veze. Odnos koji je zasnovan na lažima i varanju sigurno ne može imati svijetlu budućnost.