DOM PREPORUKA

RECEPT: ,,Ušuškana” pita od piletine

pita od piletineSastojci: 300 g pilećeg bijelog mesa, 1 crni luk, 150 g brokolija (grašak, šargarepa, pečurke i sl.) + 250 g lisnatog tijesta, 1 jaje za premazivanje

Bešamel umak: 25 g maslaca, 1 kašika brašna, 2 dl pileće supe, 1 dl mlijeka, prstohvat soli, biber po ukusu

Priprema:

Bijelo meso isjecite na kockice i posolite po ukusu. Na malo maslaca i ulja propržite sitno sjeckani crni luk. Dodajte kockice piletine i sve zajedno kratko pržite dok meso ne omekša (možete koristiti i ostatke kuvanog mesa iz supe). Brokoli kuvajte u slanoj vodi pet minuta, a zatim izvadite i sjedinite sa piletinom. Sve prebacite u posudu u kojoj će se peći.

Napravite bešamel umak: na malo maslaca propržite kašiku brašna. Polako sipajte pileću supu (može i od kockice) i miješajte da se ne naprave grudvice. Na kraju dodajte mlijeko i kuvajte 2-3 minuta da se umak zgusne. Posolite i pobiberite po ukusu. Prelijte preko piletine i povrća i sve fino izmiješajte.

Rastanjite lisnato tijesto i isjecite ,,poklopac” tako da malkice bude veći od posude za pečenje. Od ostatka tijesta isjecite nekoliko listića i tupom stranom noža napravite zareze.

pita od piletine pripremaIvice kalupa premažite sa umućenim jajetom, pa zatim pažljivo prebacite tijesto preko pripremljenog fila. Ivice tijesta dobro pritisnite da se zalijepe za kalup. Na sredinu stavite dekoraciju od tijesta i sve premažite umućenim jajetom. Napravite i mali otvor nožem kako bi para mogla da izlazi. Pecite oko 35 minuta na 200 C sve dok tijesto lepo ne zarumeni. Poslužite toplo. (Izvor: La cuisine creative)