Porto Novi
PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Da li je bolji bijeli ili crveni grejpfrut

grejpfrutBijeli grejpfrut sadrži  manje kalorija nego crveni ili rozi grejpfrut – 100 g ovog voća sadrži samo 33 kalorije, ali i samo 1 g vlakana, kao i manju količinu vitamina A. Međutim, bijeli grejpfrut ne sadrži likopen, karotenoidni fitonutrijent, poznat po svom antioksidantnom dejstvu, koji crvenom grejpfrutu daje karakterističnu boju.

Likopen je važan antioksidans koji potencijalno može da umanji rizik od raka prostate. Naime, u jednoj naučnoj studiji utvrđeno je da muškarci koji često konzumiraju hranu bogatu likopenom kao što su paradajz, lubenica, kajsije, crveni i rozi grejpfrut, imaju oko 80 odsto manje šansi za pojavu raka prostate.

Još jedna karakteristika grejpfruta i soka od ovog voća, ali ovaj put ne tako dobra, je njegova interakcija sa velikim brojem ljekova. Određena jedinjenja u grejpfrutu zaustavljaju aktivnost enzima pomoću kojeg se metaboliše više od 100 medikamenata. Usljed ovoga lek prelazi direktno u krvotok, dolazi do povišenja njegove koncentracije u krvi i do predoziranosti tim lijekom. Samo 2,5 dl soka od grejpfruta dovoljno je da se izazove ova neželjena interakcija. U ljekove koji obično intereaguju sa grejpfrutom spadaju pojedini antibiotici, medikamenti za smanjivanje holesterola, ljekovi za srce i smirenje i analgetici. (Izvor: doktor.rs)