ART PREPORUKA

ART: Izložba slikara Srđana Vukčevića 2. aprila u Podgorici

press_Srdjan-VukčevićIzložba slikara Srđana Vukčevića pod nazivom ,,Hipnosovo jezero” biće otvorena 2. aprila u 20 sati na čadoru nad ušćem Morače, između mosta ,,Blažo Jovanović” i hotela ,,Podgorica”,  najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj danas u KIC-u ,,Budo Tomović”.

Izložbu će otvoriti gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, a govoriće istoričar umjetnosti Petar Ćuković koji je i napisao predgovor za katalog Srđana Vukčevića ,,Hipnosovo jezero”. U muzičkom dijelu programa nastupiće sopran Sara Vujošević.

Sam umjetnik istakao je da ono što daje dozu neobičnosti ovoj izložbi je to što će biti održana pod šatorom.

– Postavljanje izložbi u neobičnim mjestima poput spoljašnjeg dijela evropskog muzeja, tendencija je koja se dešava u svijetu. U Crnoj Gori, odnosno Podgorici, to jeste neobičnost – kazao je Vukčević.

On je dodao da mu je drago što je skulptura boga Hipnosa, koja je centar same izložbe, dobila svoju premijeru, te da je to prvi i zadnji put da će biti prikazana na tom mjestu.

– Zahvalan sam organizatorima što su mi omogućili da finalizujem svoju ideju na kojoj sam radio zadnje dvije godine u Parizu i ovdje u Crnoj Gori. Hipnos je bog sna, ali mi toga imamo i u Risnu i u Staroj Varoši, svugdje – rekao je Vukčević.

Opredijelio se, kako kaže, da skulptura Hipnosa gleda na ušće Ribnice i da se prikaže crnogorski identitet. Biće predstavljeno 40 radova u raznim tehnikama, većinom iz 2014. i 2015. godine.

– Sama izložba treba da se vidi, doživi, jer je spoj treće dimenzije i slikanja neke moje mrtve prirode ili slikanja ambijenta ili prostora kojima sam se bavio – istakao je Vukčević.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Nela Savković-Vukčević kazala je da sve službe Glavnog grada intenzivno rade da podrže umjetničku ideju Srđana Vukčevića.

– Sigurna sam da ćemo vidjeti rezultate koji će tokom izložbe biti prikazani na tom prostoru, a to je da smo uspjeli da se umjetnički izraz dovrši i doda se boja kulturi Podgorice i Crne Gore – rekla Nela Savković-Vukčević.

Izložba će biti otvorena do 12. aprila, dvokratno, od 10 do 14 sati i od 17 do 21 sat.

Pokrovitelj je Glavni grad Podgorica, dok je organizator Sekretarijat za kulturu i sport.

B.R.