DOM PREPORUKA

ENTERIJER: Dekorativni jastuci mijenjaju izgled doma

 

1 (1)

Andreja

Andreja Pavićević

Dekorativnim jastucima na brz i jednostavan način možete mijenjati izgled enterijera prostorije u kojoj se nalaze. Njihovom upotrebom odražavamo stil, udobnost, ljepotu, toplinu, maštu… Oni daju draž i senzualnost prostoru.  Postoje najrazličitiji oblici, veličine, materijali, dezeni i teksture kojima možete oživjeti enterijer.

2 (1)

Od samog početka njihove upotrebe zauzimali su posebno mjesto u enterijerima. U drevnim kulturama su predstavljali umjetnost, dok industrijska revolucija nije donijela masovnu proizvodnju i učinila ih dostupnim svima.3 (1)

 

U svakom prostoru su  jedan od glavnih dekorativnih elemenata. Jastuci na kauču su kao šlag na torti. U zavisnosti od ličnog dizajn stila, ili stila kauča, izbor jastuka može biti pravi izazov. U proteklim godinama su obavljali svoju funkciju-bili su dodatak kauču i pružali udobnost na istom. U današnjim enterijerima oni odražavaju vaš stil.

Jastuci istih dimenzija izgledaju dosadno i formalno. Kombinujte jastuke različitih dimenzija, ali i različitih oblika. Poželjno je kombinovati različite materijale sa različitim teksturama- pliš sa svilom ili krznom. Spajanje materijala sa izraženom teksturom i onima čija je tekstura glatka i ravna prostoru će dati moderan i udoban izgled.  6 (1)

Poigrajte se sa bojama i dezenima. Jastuci sa geometrijskom šarom u pastelnim bojama istovremeno mogu djelovati strogo i nježno. Moderni, crno-bijeli naglašavaju elegantan izgled prostorije, dok vez i perlice jastucima daju romantičnu notu.

7

Prednost ovog dekorativnog elementa je što može biti pristupačan, ali i luksuzan. Njihovom upotrebom dovodite novu estetiku u vaš dom. Dok su mnogi jastuci dizajnirani, napravljeni od skupog tekstila i ukrasa, drugi ne moraju biti. Ukoliko volite da dekorišete i kombinujete, vaš kauč je idealno mjesto za prezentovanje ideja. Od kreativnih pletenih jastuka do onih koji podsjećaju na stijene ili kamenje, vaš kauč je mjesto gdje se opuštate vi, ali i vaši gosti. Neka vaši jastuci govore o vama, kao i o vašem domu.

Andreja Pavićević, dipl. dizajnerka