DRUŠTVO PREPORUKA

ANKETA: Vlada je trebalo da usvoji predlog o doživotnoj nadoknadi za majke

Pojedine žene sa kojima smo razgovarali danas u Podgorici nijesu zadovoljne što Vlada juče nije usvojila predlog da majke koje imaju troje djece i 25 godina radnog staža, odnosno više od troje djece i 15 godina staža,  imaju pravo na doživotnu naknadu od 70 odsto. Iako je jedan od argumenata nadležnih bio da je ova ideja diskriminatorska u odnosu na one žene koje imaju manje godina radnog staža ili ne rade, naše sagovornice očekuju da se Vlada predomisli i već sljedeće godine usvoji ovaj predlog.

Vanja-Marković

Vanja Marković

Vanja Marković: Vlada kaže da nema para i da nije pravo vrijeme za to, ali ne znam… Opet vjerujem u njih da će zakon zaživjeti kad tad. Toliko mladih žena bi voljelo da rađa i ovo bi bio stimulans. Vidim da postoji želja, ali ne i finansijski uslovi. Žene nemaju uslova za rađanje i samo iz tog razloga kod nas pada natalitet, ne zbog toga što ne žele da rađaju. Vlada mora da ih podstakne. Vjerovatno rade na tome, ako su sagledali kompletnu situaciju u Crnoj Gori. Vjerujem da će iduće godine biti uslova za usvajanje ovog odbijenog predloga.

Slavka-Popović

Slavka Popović

Slavka Popović, penzionerka: Vlada je trebalo da usvoji predlog. Ali, problem su i nezaposlene žene, jer i njima treba pomoć. Em ne radi, em ne prima ništa, drži porodicu i podiže domaćinstvo… Sve je nepredvidivo što se tiče naših zakona, ali Vlada treba da zna da bi im usvajanjem predloga olakšala život.

Tijana

Tijana

Tijana iz Podgorice: Drugo dijete očekujem i mnogo novca treba  za odgajanje djece. Mislim da je Vlada trebalo da usvoji predlog. Ima parova koji se zadržavaju na jednom djetetu upravo zbog toga što nemaju uslova za više mališana. Ukoliko bude ovih nadoknada biće sigurno i više djece. S druge strane, to bi trebalo kontrolisati kako se ne bi zloupotrebljavalo. Poručujem Vladi da još jednom razmisli o tome.

Božica-Bakić

Božica Bakić

Božica Bakić: Naša država nema para i žao mi je. Ne treba samo olakšati život majkama koje imaju troje djece, već i onim koje imaju dvoje. Ja imam troje djece i znam da je potrebno mnogo novca za njih. Očekujem da Vlada na neki način obezbijedi novac za ovu svrhu.

Vesna-Begović

Vesna Begović

Vesna Begović, radnica: Treba da se usvoji predlog, ali ja sam za Vladu, tako da ne mogu da budem protiv nje. Oni rade svoje… Vjerujem da bi predlogom olakšala život mnogim ženama. Vlada će opet razmisliti, jer imamo dobru Vladu i ja nemam ništa protiv njih. Vjerujem da će to završiti kako treba.