MODA PREPORUKA

INES JANKOVIĆ: Inspiraciju pronalazim na ulicama svjetskih metropola

Ines JankovicInes Janković je srpska modna kreatorka koja je za kratko vrijeme izgradila ime na regionalnoj modnoj sceni. Uskoro će svoj rad predstaviti i crnogorskoj publici u okviru ,,Fashion connection“-a 6. aprila u Podgorici. Za MNE magazin priča o prvoj reviji, o tome kako balansira između kreativnosti i komercijalnosti i ističe da žena nikada na sebi ne bi smjela da ima vještačke nokte, loš zebra print i haljine od likre.

Uskoro dolazite u Crnu Goru, gdje ćete se predstaviti u okviru manifestacije ,,Fashion connection”. Koju kolekciju ćete prikazati?

– Prikazaćemo kolekciju za jesen-zimu 2015. pod nazivom ,,Contradiction 2“, koja je nastavak prethodne ,,Contradiction 1“ za sezonu proljeće-ljeto 2015.

U čemu pronalazite inspiraciju kada osmišljavate kolekciju?

– Može da me inspiriše mnogo toga, ali uglavnom je nalazim na ulicama svjetskih metropola. Posebnu pažnju obraćam na energiju ljudi koje upoznajem u vintaž radnjama.

Sjećate li se prve revije i kakvo je bilo to iskustvo?

– Prva modna revija bila je prije tri godine u okviru nedjelje mode u Beogradu. Bilo je to predivno iskustvo, jer je organizacija bila izuzetna tako da sam ja u potpunosti mogla da se posvetim modelima. Nisam bila mnogo nervozna i sve je odlično prošlo.

Contradiction 1

Šta jednu kolekciju čini dobrom?

– Prije svega sam koncept i da čitava ta priča ima početak i kraj, da je ravnomjerno izbalansirana i naravno da je izrada besprijekorna.

Kako balansirate između kreativnosti i komercijalnosti?

– Više sam naklonjena ,,ready to wear“ liniji, tako da mi nije teško da stvorim nešto lijepo, a istovremeno nosivo i praktično. Moj brend je od starta imao filozofiju da radi stvari koje mogu da ,,žive” više sezona.Contradiction 1 05.

Da li pratite crnogorsku modnu scenu? Šta mislite o našim kreatorima?

– Poznajem nekoliko kolega iz Crne Gore i smatram ih za vrlo smjele i kreativne. Moja omiljena je Sanda Simona koja trenutno živi i radi u Parizu, a zatim bih izdvojila i Martu Miljanić.

 Tri modna grijeha?

– To su prije svega vještački nokti, loš zebra print, fluorescentne duge suknje ili likra haljine.  (FOTO:PR)

Contradiction 1 03