DRUŠTVO PREPORUKA

SVIJET: Godišnjica nestanka malezijskog aviona

Iako olupina malezijskog aviona MH 370  već godinu dana nije pronađena, vlasti tri zemlje koje vode istragu – Australije, Malezije i Kine, ističu da su i dalje optimistični da će letjelica biti pronađena na jugu Indijskog okeana, gdje se smatra da se avion srušio

Od kada je avion MH370 nestao prije godinu dana vlasti su pretražile više od 4,6 miliona kvadratnih kilometara Indijskog okeana nadajući se bilo kakvom tragu.

Tan2014-3-8_43027173_0

Prvo su bili usredsređeni na istraživanje površine Južnog kineskog mora i okolinu Molučkog moreuza, gdje je ostvaren posljednji kontakt sa avionom. Nedelju dana kasnije istraga je proširena ka jugu Indijskog okeana, oslanjajući se na radarske zapise o mjestu s kog je avion napustio kurs.

Opažanje nekih krhotina krajem marta proširilo je potragu i na dno okeana. Napravljena je uz pomoć sonara detaljna mapa podmorja, no bez rezultata. Ni 22 aviona i 19 brodova nisu našli ni najmanji trag letilice.

93a3ef1d6b7d7912181c9a6c36575c4d

Zato su se vlasti vratile istraživanju podataka. Analize su ukazivale da se avion kretao jednim specifičnim lukom, najvjerovatnije u južnom dijelu Indijskog okeana. Zato je dubinska podvodna pretraga počela u oktobru na novim lokacijama.

Za praćenje pozicija na kojoj je MH 370 mogao biti korišćen je satelitski sistem INMARSAT. Pri svakom kontaktu, takozvanom “rukovanju” ili „pingovanju“, satelit je bilježio radijus potencijalnog kretanja aviona, na osnovu toga kasnije je izvršena procjena udaljenosti između dva javljanja.

Podaci su vrlo siromašni jer sve što je satelit dobijao od aviona jeste potvrda da još uvijek leti. Vlasti pretpostavljaju da je tokom posljednjeg leta avion bio na auto-pilotu.

Kelly WenDodajući brzinu i visinu leta aviona, podacima očitanim prilikom posljednjeg takvog “rukovanja”, nakon čega se pretpostavlja da je mogao ostati bez goriva, usredsredilo je potragu na region oko sedmog meridijana. Zatim je zona proširena i 60 hiljada kvadratnih metara oko njega.

Malezijska vlada je krajem januara zvanično proglasila nestanak aviona sa leta MH370 nesrećom, a svih 239 putnika i članova posade je proglašeno mrtvima. Time je omogućeno rodbini žrtava da traže odštetu, ali je i razljutilo neke rođake koji tvrde da je prerano da se žrtve proglase mrtvima dok nema nikakvih fizičkih dokaza pada aviona.

Vlasti se nadaju da će potragu završiti do maja ove godine. Takođe se nadaju da će tako okončati jednu od najvećih misterija u istoriji avijacije.