SLAJDER ZDRAVLJE

DR VJERA JANKOVIĆ: Vakcina MMR najbolja zaštita od malih boginja

Vjera Jankovic doktorica 1003 2014 Dobrilo Malidzan (13)

– Morbili ili male boginje, oboljenje u narodu poznato kao frus, javljaju se u vidu manjih epidemija, a kao rezultat sve veće  neopravdane kampanje protiv vakcinacije djece- kaže, u  razgovoru za MNE magazin, pedijatar dr Vjera Janković.

U Crnoj Gori je, prema podacima Instituta za javno zdravlje,  tokom januara i februara 2015. godine registrovano je 16 oboljelih osoba sumnjivih na morbile od kojih je 11 klasifikovano kao morbili (laboratorijski potvrđeni ili epidemiološki povezani sa laboratorijski potvrđenim slučajevima), dok je za pet slučajeva ispitivanje u toku.

Dr Janković  pojašnjava da je riječ o akutnoj, vrlo zaraznoj bolesti, koju izaziva virus iz grupe paramiksovirusa.

– Izvor infekcije je bolestan čovjek, prenosi se kapljičnim putem, a bolesnik je najzarazniji u prvih četiri do pet dana bolesti. Infektivnost se smanjuje sa pojavom ospe, oko petog dana bolesti. Inkubacija traje 10 do 12 dana. Bolest započinje povišenom temperaturom, malaksalošću, gubitkom apetita, sekrecijom iz nosa, bolom u grlu, a javlja se i  kašalj. Poslije četiri do pet dana od početka bolesti izbija ospa (egzantemski stadijum). Dan – dva prije ospe se u grlu i usnoj duplji pojavljuju tzv. Koplikove mrlje, male, sivkaste tačkice veličine zrna pijeska koje su tipične za morbile. Kad počne ospa i temperatura je obično vrlo visoka, do 40 stepeni. Ospa se prvo javlja iza uva i na čelu, zatim na licu, vratu, trupu i ekstremitema. Poslije tri do četiri dana ospa blijedi istim redoslijedom kako je izbijala – kaže dr Janković.

VakcinaNajčešće komplikacije malih boginja su upala uva i upala pluća, rjeđe miokarditis, a najteža komplikacija je meningoencefalitis.

Na pitanje kako se liječe male boginje dr Janković kaže:

– Liječenje je simptomatsko, lijekovi za obaranje temperature, sirupi za kašalj. Bakterijske komplikacije se liječe odgovarajućim antibioticima. Profilaktička primjena antibiotika u toku bolesti je neopravdana, a može i škoditi jer postoji veća vjerovatnoća da će komplikacije uzrokovati rezistentni sojevi bakterija.

Dr Janković kaže da poslije preležanih malih boginja ostaje trajan imunitet i naglašava da je najbolja zaštita vakcina MMR.

S obzirom na to da u susjednoj BIH od prošle godine vlada epidemija malih boginja u kojoj je do sada registrovano preko 6000 oboljelih i da se obolijevanje prenijelo i u susjedne države (Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru), u Crnoj Gori je u toku pojačan nadzor nad ovom bolešću. Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na roditelje da vakcinišu djecu kako bi se izbjeglo nepotrebno obolijevanje i mogućnost nastanka komplikacija.