KOLUMNE

LJUBAV, SEKS I OSTALO: Samo kukavice prekidaju vezu bez objašnjenja

 

dostinic

Piše: Dr Jovica Dostinić

Jednoj vezi je došao kraj kada u njoj više nema ljubavi, uzajamnog poštovanja i razumijevanja. Za većinu ljudi prekid ljubavne veze predstavlja bolan događaj. S pravom se vjeruje da ostavljeni partner više pati jer je za njega prekid, obično, došao neočekivano, pa se nije mogao blagovremeno pripremiti. Međutim, i onaj partner koji prekida vezu često bude iznenađen količinom patnje koja uslijedi.

Patnja je neizbježna. Količina patnje znatno će zavisiti od načina na koji se veza prekida. Zato je zaista važno pitanje na koji način se jedna veza završava. Koliko god da je trajala, ona uvijek zaslužuje pristojan i dostojanstven kraj. U životu se najčešće potvrđuje poslovica: „Pričanje je srebro, a ćutanje zlato.“  U ljubavi to nije slučaj.

Koliko je za očuvanje ljubavne veze važno da partneri imaju otvorenu i sadržajnu komunikaciju, toliko je to važno i za sam kraj. Vezu koja je ušla u krivo srastanje, u kojoj više ne teče pozitivna energija koja puni oba partnera i koja nema perspektivu, svakako treba prekinuti. To je gorki lijek koji treba progutati da bi se dalje živjelo.

Negdje napolju čeka nas nova šansa. Neka ovo bude shvaćeno kao metafora, ali neko je izračunao da za svakoga čovjeka na planeti Zemlji postoji više od milion potencijalno odgovarajućih partnera. To je istina koju treba svi da imamo na umu i koju u otvorenom razgovoru treba predočiti partneru ako on prekid veze ne prihvata i doživljava katastrofalno. Održavanje veze samo iz straha od posljedica koje nosi prekid nije dobra strategija.

Prekid veze putem SMS ili i – mejl saopštenja svakako nije dobra ideja. Ovome obično slijedi i neodgovaranje na pokušaje ostavljenog  da dobije bilo kakvo objašnjenje za neočekivani postupak.Tako to rade kukavice. A kukavice su, moram na žalost da primjetim, u ovim stvarima uglavnom muškarci. Treba naći vrijeme i mjesto za razgovor i mirnim tonom pokušati partneru  predočiti razloge zašto veza više nema smisla.

Ali i da, zbog svega onoga što je u njoj bilo pozitivno, zaslužuje i pristojan kraj.