PREPORUKA ZDRAVLJE

DR SANJA BOROVIĆ: Suvoća dječjih očiju i crvenilo posljedica „vezanosti” za računar


Borovic Sanja doktor 1410 2011 Bojana Cupic 8

-Suvoća u očima, crvenilo, glavobolja, ponekad i bol u očima javljaju se kod djece kao posljedica dužeg rada na računaru i gledanja u ekran- kaže oftalmolog dr Sanja Borović. Ona na konstataciju da veliki broj djece školskog, pa i predškolskog uzrasta svakodnevno provodi sate ispred računara, i na pitanje  koliko je to štetno za vid, pojašnjava:
– Ovo je često pitanje, a pravog odgovora, za sada, nema. Koliko su naše oči, posebno oči djece, prilagođene višesatnom radu na računaru, zaista će pokazati budućnost. Ono što sada znamo jeste da se javlja suvoća u očima, crvenilo, glavobolja, ponekad i bol u očima. Naravno, tu je i nepravilan položaj tijela djece pri dugotrajnom sjedenju. Sve ovo se može spriječiti ukoliko, ipak, ograničimo sjedenje ispred kompjutera na oko pola sata dnevno što je za sada i preporuka stručnjaka. Više igre i fizičke aktivnosti za našu djecu je najbolja preventive oboljenja.
Doktorka napominje da je jako važno redovno raditi oftalmološke preglede, jer rano otkrivanje problema daje šansu za uspješno liječenje.

– Generalni stav oftalmologa je da se prvi kompletan oftalmološki pregled obavlja u trećoj godiniživota. U ovom uzrastu može se utvrditi poremećaj refrakcije (kratkovidost, dalekovidost, astigmatizam), poremećaj položaja oka (strabizam ili bježanje oka), slabovidost (ambliopija) i neki drugi, rjeđi poremećaji i bolesti oka u dječjem uzrastu. Dakle, dijete treba da se pregleda i kada se ne žali da loše vidi, jer ne mora da bude svjesno problema sa vidom. Ukoliko u bližoj porodici postoje očna oboljenja, ili dijete boluje od neke druge urođene bolesti ili sindroma, važno je uraditi očni pregled i prije treće godine- kaže naša sagovornica.