DOM

ENTERIJER: Boja u domu

Andreja

Piše Andreja Pavićević, diplomirana dizajnerka

Pri dizajniranju enterijera treba obratiti pažnju na mnoge aspekte koji će učiniti da prostor izgleda lijepo na duge staze. Boje u enterijeru igraju glavnu ulogu. One nisu ugodne samo oku, koje ih vizuelno razaznaje, već prijatno ili neprijatno djeluju i na naše mišljenje i osjećanje. One diktiraju raspoloženje, utiču na nas, ali i na goste. Tople boje izazivaju jedna, dok hladne izazivaju druga osjećanja.

Postoje razna pravila za upotrebu boje u enterijeru, koja ne treba uvijek slijepo pratiti.

  1. Plafon treba bojiti u bijelo, kako bi prostor izgledao otvorenije

Iako je tačno da bijela boja daje najviše svjetlosti, to ne znači da morate da koristite samo tu nijansu na plafonima. Dodajući boju na vaš plafon privlačite pogled na gore što će učiniti da prostor izgleda veći.

1

  1. Bilo bi dobro da izbjegavate korišćenje tamnijih boja za većinu soba, jer će ih one učiniti manjim nego što jesu.

Kada se tamne boje koriste u malim prostorijama, sa vrlo malo prirodne svjetlosti može  se dobiti ,,pećinski  efekat”. Kako ne bi došlo do takvog efekta, tamne boje treba koristiti  u sobama sa puno prozora. Pored toga, takvu prostoriju je poželjno opremiti svjetlijim namještajem, kako bi se uspostavila ravnoteža boja.

2

  1. Korišćenje pastelnih boja u vašim enterijerima izražava ženstvenost

Pastelne boje u kombinaciji sa tamnijim bojama mogu da stvore sjajan prostor.

3

  1. Svaka soba bi trebalo da bude u drugačijoj boji jer se na taj način izražava individualnost

Individualnost u sobama ne mora da bude izražena kroz pronalaženje i korišćenje potpuno različitih boja. Korišćenje istih ili sličnih boja u enterijeru će izgledati smislenije.

 

  1. Monohromatske boje ne mogu izgledati toplo i gostoljubivo u prostoru

Crno-bijela kombinacija može stvoriti visoki kontrast koji često može biti neprijatan. Da bi izbalansirali monohromatsku šemu razmislite o ubacivanju suptilnijih i nježnijih boja.

4

  1. Neutralna paleta boja je za odvažne

Obično se smatra da korišćenje neutralnih  boja u prostoru ne odražava hrabrost i kreativnost. Naprotiv! Neutralne boje su sve samo ne dosadne, posebno ukoliko se koriste u kombinaciji sa tamnijim i jačim bojama.

5

  1. Dječija soba treba da bude samo u veseloj ,,dječijoj” boji

Dječije sobe su jedini prostor u kući u kojim je nebo granica pri izboru boja. Primarne boje: crvena, žuta i plava se koriste u mnogim sobama, ali zaboravljamo da postoji mnogo drugih boja koje možete izabrati. Posteljina, detalji i dekor u sobi mogu biti u jarkim bojama, za zidove  možete koristiti i neopterećujući ton.

6