Porto Novi
PREPORUKA ZDRAVLJE

DR NINA MANDIĆ: Zlostavljanje i saosjećanje: Ko će ako ne pedijatrice?

Zamoljena sam da pomognem u sazivanju koleginica i kolega da poslušaju temu ,,Jačanje uloge pedijatra u pružanju  podrške   ženama s iskustvom nasilja” u organizaciji Sigurne ženske kuće koja im pruža pomoć i podršku. Ne samo u smještaju i organizaciji života nakon što svojevoljno napuste svoj dom i mjesto nasilja, već i pomoć za njihovu djecu, te psihološku i medicinsku i pravnu podršku. I za sve one koje trpe nasilje, a nisu napustile nasilnika iz nekog razloga ( a ima ih nažalost mnogo).
Mi sa njima već dugo, doduše rijetko,  sarađujemo- na usluzi smo ako je potrebna pomoć djeci njihovih štićenica. Kažu, ne zovu nas često, jer imaju za cilj  da ih nauče da se uključe u sistem, a ne da se oslanjaju na besplatne usluge privatnog pedijatra. Pa nas zovu samo u slučaju nužde.
Kako  god odluče da je najbolje, mi smo im uvijek tu.
Odziv za radionicu nije bio zadovoljavajući…
Stari godišnji odmori preopterećenih koleginica, već ugovorena učešća na domaćim i stranim kongresima…
Sve razumijem, ali…ko će…ako ne…pedijatrica…naučiti da prepozna žrtvu nasilja…Ženi je dolazak u ambulantu sa bolesnim djetetom možda jedina šansa da bez partnera koji je progoni,  progovori o svojoj muci. Ako se senzibilišemo i steknemo vještine da joj priđemo. Mi joj možda možemo pomoći dajući čarobni broj telefona 069013321.

Kažu da  statistika govori da nam svakog dana makar jedna prođe kroz ordinaciju. Neprimijećena.
Dobre vile Sigurne ženske kuće su: Mira, Jovana. Nada, Nađa, Marija…Naočite, odrješite, saosjećajne i hrabre… tu su i još neke koje nisu mogle biti na radionici toga dana, jer su 24 h  bile dežurne u skloništu i pri telefonu za slučaj hitne intervencije.
Divne su mlade koleginice, s osjećajem za poremećaje u društvu i žensku solidarnost: Đula iz Bijelog Polja, Maša iz Podgorice, direktorica tivatskog Doma zdravlja, preduzimljiva Danica koja je ponudila dragocjenu podršku. I…Bravo za kolegu Rajka iz Bara. Uprkos  rodne ravnopravnosti kao važne sporedne teme, imao je specijalan tretman. Tri mlade ljekarke iz Hitne službe su prisustvovale na sopstvenu inicijativu- svaka čast i za njih!
Sigurna ženska kuća je riješena da nastavi saradnju sa ljekarima u nadi da ćemo imati više sluha za žene i djecu žrtve nasilja. Da se više neće na hodniku zdravstvene ustanove čuti ljekar  koji viče: Nek uđe na pregled  ona  pretučena! 

 

Dr Nina Mandić, pedijatar

PC ,,Doktorica Mica” Podgorica