Porto Novi
KULTURA PREPORUKA

IZLOŽBA U GALERIJI F64: Bojović Milošević 30 godina pratila razvoj Emirata  

 

Izložba autorke fotografija ,,Fragmenti” Bojane Bojović Milošević otvoriće se u srijedu, u 20 sati, u podgoričkoj Galeriji F64, u Ulici Đoka Miraševića 61.

Istoričarka umjetnosti Jelena Bratonožić opisala je da Bojović Milošević koristi kontrast svijetla i sijenke, neba i zemlje, prirode i arhitekture, da nam prikaže raznolikost Emirata.

-Imamo mogućnost da doživimo ovu zemlju iz ugla njenih stanovnika, daleko od sjaja savremenog i bogatog sveta. Vidimo spoj fascinantinih modernih zdanja i tradicije, ali i kontraste između glamuroznog i svakodnevnog života. Umjetnica zaviruje u djelove zemlje koji nisu turistički, mirne djelove koji nam pružaju mogućnost da upoznamo na pravi način život ovih, u suštini skromnih ljudi. Vodi nas od nevjerovatnog savremenog zdanja Luvra u Abu Dabiju sve do fascinantnih prikaza prirodnih pejzaža, stjenovitih predjela, pustinje i obale Persijskog zaliva – navela je istoričarka umjetnosti.

Istakla je da na prvi pogled UAE predstavljaju dinamičnu zemlju, savremene arhitekture, egzotike, hedonizma i nevjerovatne raskoši.

– Na drugi pogled, vidimo Emirate kroz objektiv umjetnika koji je pratio razvoj zemlje u poslednjih trideset godina, baš u periodu dok i traje najveća ekspanzija – istakla je ona.

Bojović Milošević diplomirala je na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu 2001. godine, na Odsjeku Primijenjena grafika, atelje Fotografija u klasi profesora mr Branimira Karanovića. Završila je potom jednogodišnji poslediplomski program Alternativne Akademske Obrazovne Mreže – Studije kulture i roda. Magistrirala je 2010. godine na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umjetnosti u Beogradu na grupi za Digitalnu umjetnost.