DRUŠTVO PREPORUKA

OČUVAJMO HUMANOST: Obilježavanje Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog krsta

Podjela pribora za djecu

Crveni krst Crne Gore 8. maja obilježava Svjetski dan Crvenog krsta. Toga dana počinje i Nedjelja Crvenog krsta, koja traje do 15. maja, a tokom koje će lokalne organizacije Crvenog krsta širom Crne Gore organizovati brojne akcije i aktivnosti, saopšteno je iz Crvenog krsta Crne Gore.

Svjetski dan Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca se obilježava na dan rođenja osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, Anrija Dinana.

U svijetu obilježenom neviđenim krizama i gubicima, značaj Svjetskog dana Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca odjekuje još dublje.

– Dok obilježavamo ovu priliku 2024. godine, tema ,,Očuvajmo humanost” služi kao dirljiv podsjetnik na trajnu posvećenost Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca očuvanju ljudskog dostojanstva, ublažavanju patnje i pružanju pomoći ljudima suočenim sa teškim okolnostima, posebno u udaljenim i teško dostupnim područjima. Ovo je pravi trenutak da budemo ponosni na činjenicu da smo dio Pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, koji broji 191 nacionalno društvo širom svijeta i ima podršku čak 16 miliona volontera – navodi se u saopštenju Crvenog krsta Crne Gore.

Briga o starijima

U Crnoj Gori, kako ističu, Crveni krst ima podršku oko 1.500 volontera, ,,koji su pomogli da očuvamo dostojanstvo i humanost više ciljnih grupa u stanju potrebe: starijih, djece, samohranih roditelja, osoba sa invaliditetom, migranata, tražilaca azila, osoba sa odobrenom međunarodnom zaštitom, izbjeglica, Roma i Egipćana”

Protekle godine podijelili su pomoć skoro 8.000 puta višečlanim porodicama, organizovali i pomogli organizovanje 75 akcija dobrovoljnog darivanja krvi, upoznali oko 8.000 osoba širom Crne Gore sa osnovama pružanja prve pomoći, podržali 810 starijih kroz uslugu „Pomoć u kući za odrasla i starija lica sa invaliditetom“, a za istu ciljnu grupu, u ruralnim područjima, organizovali skoro 600 posjeta mobilnih timova, omogućili im da se okupljaju u klubovima za starije u 5 opština i Prijestonici i pružili psihološku i psiho-socijalnu podršku u centrima za njegu u zajednici u dvije opštine.

Djelovanje u vanrednim situacijama

Pružili su, kako dalje navode, podršku za više od 800 osoba sa invaliditetom, 4.612 migranata, 4.620 izbjeglica iz Ukrajine i za 5.000 pojedinaca i 300 porodica pripadnika romske i egipćanske populacije, kroz aktivnosti olakšanja pristupa njihovim pravima u Crnoj Gori, psihološke i psiho-socijalne podrške, pristupa zdravstvenim uslugama humanitarne i jednokratne pomoći. Obučili su i 670 spasilaca za rad na uređenim kupalištima, pružali prvu pomoć na uređenim skijalištima u Kolašinu, učestvovali na pet međunarodnih vježbi za djelovanje u venrednim situacijama, ali i 38 međunarodnih skupova za zaposlene i volontere naše organizacije.

U okviru Nedjelje Crvenog krsta, širom Crne Gore biće realizovane mnogobrojne aktivnosti, kako bi se građanima približila njihova humanitarna misija.

Najmlađi volonteri

U toku je organizovanje akcije „Solidarnost na djelu” u 9 opština, Glavnom gradu i Prijestonici- prikupljanje prehrambenih i higijenskih proizvoda za socijalno ugrožene porodice. Dodjela priznanja Ministarstva zdravlja najboljima u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini, povodom Dana dobrovoljnih davalaca krvi biće organizovana 13. maja u Crvenom krstu Crne Gore. Od 7. do 13. maja u trening centru Crvenog krsta – Domu solidarnosti u Sutomoru biće organizovana prva ovogodišnja obuka za spasioce na vodi.

Tokom Nedjelje Crvenog krsta, širom Crne Gore biće organizovana predavanja i radionice o Crvenom krstu, principima, istorijatu, volonterizmu, akcije i motivaciona predavanja na temu dobrovoljnog darivanja krvi, obuke prve pomoći posjete i druženja sa korisnicima naših programa.

Dobrovoljno davanje krvi

Tradicionalno, sve bebe rođene u Nedjelji Crvenog krsta, od 8. do 15. maja, dobiće bebi-paketiće.

– Sljedeće godine, tačnije 29. novembra Crveni krst Crne Gore obilježava 150 godina postojanja, djelovanja i podrške institucijama sistema, ali, prije svega, građanima Crne Gore. U skladu sa Zakonom o Crvenom krstu Crne Gore, kroz poslove od javnog interesa, naše aktivnosti su usmjerene upravo za dobrobit i u korist naših građana. U želji da prikažemo koliko je naša organizacija dala doprinosa ne samo građanima Crne Gore, već i na međunarodnom nivou, u planu nam je izrada monografije – 150 godina djelovanja Crvenog krsta koju ćemo predstaviti na svečanoj akademiji, a koja je planirana na ovaj veoma značajan jubilej, ne samo organizacije Crvenog krsta već i u istoriji države – zaključuju u Crvenom krstu.

Mn.M.