DRUŠTVO PREPORUKA

SRBIJA: Godina od tragedije u ,,Ribnikaru”

Programom pod nazivom ,,Buđenje”, danas, 3. maja, u Beogradu biće obilježena prva godišnjica masovnog ubistva u OOŠ ,,Vladislav Ribnikar”.

Komemorativni dan, kako je saopštio Multidisciplinarni tim za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sjećanja na žrtve masovnog ubistva 3. maja 2023, označava početak višeslojnog procesa memorijalizacije.

Čine ga, kako je navedeno, prostorno-likovna instalacija koja omogućava dostojanstveno odavanje pošte žrtvama na mjestu zločina, Forum koji je poziv građanima na zajedničko kritičko promišljanje uzroka i posljedica masovnog ubistva i završni muzičko-scenski program, kao izraz kolektivne tuge i početak izgradnje odnosa povjerenja i povezanosti među građanima Srbije.
Program će se, kako je saopšteno, odvijati po sljedećem rasporedu:

– U 8.40, u ulici Kralja Milutina 10, gde je izvršeno masovno ubistvo, okupiće se porodice ubijenih, rođaci, prijatelji i građani koji imaju potrebu da iskažu solidarnost i empatiju.

– U 8.41, 3. maja 2024. godine, mediji u Srbiji će prekidom programa obilježiti minut ćutanja, kao i 4. maja 2024, u 22.32, kao sjećanje na žrtve iz Malog Orašja i Dubone.

– U periodu od 09.00 do 19.00, u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu, biće organizovan Forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posljedica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da podjele svoja razmišljanja i predloge, što će biti važan materijal koji će se koristiti u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

– Od 09.00 do 19.00 na za ovu priliku postavljenim ekranima u Tašmajdanskom parku biće prikazivan video-kolaž sjećanja na Bojanu, Anu, Katarinu, Maru, Emu, Sofiju, Andriju, Adrianu, Angelinu i Dragana.

– U 20.00 će u Studentskom kulturnom centru početi završni muzičko-scenski program uz direktan televizijski prenos u realizaciji Radio-televizije Srbije, kako bi se građani udružili u zajedničkom sjećanju i tugovanju i poslali poruke empatije i solidarnosti. Program komemoracije nastao je u saradnji užeg veća Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sjećanja na žrtve masovnog ubistva 3. maja 2023. u Beogradu i porodica žrtava, a uz podršku predstavnika Vlade Republike Srbije i Grada Beograda koji su objedinjeni u Radnoj grupi za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Prostorno-likovna instalacija u ulici Kralja Milutina 10 će, kao simbol zajedničkog sjećanja, ostati u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra. Građani će moći da polože cvijeće, zapale svijeće i upišu se u knjige sjećanja.

REM: Televizije da zatamne ekrane

Regulatorno tijelo za elektronske medije pozvalo je pružaoce medijskih usluga da na godišnjice masovnih ubistava u Osnovnoj školi ,,Vladislav Ribnikar” i selima Dubona i Malo Orašje zatamne ekrane, odnosno obustave program u trajanju od jednog minuta sa tekstom ,,3. i 4. maj 2023. Pamtimo”.

Regulatorno tijelo pozvalo je medije da program obustave 3. maja u 8.41 sati i 4. maja u 22.32.
Multidisciplinarni tim pozvao je urednike, novinare i druge medijske radnike da doprinesu dostojanstvenom obilježavanju prve godišnjice masovnog ubistva u školi „Vladislav Ribnikar“, poštujući profesionalne i etičke standarde novinarstva u izvještavanju.

U školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu maloljetni K. K. je 3. maja 2023. ubio Bojanu Asović (11), Anu Božović (11), Katarinu Martinović (12), Maru Anđelković (13), Emu Kobiljski (13), Sofiju Negić (13), Andriju Čikića (14), Adrianu Dukić (14), Angelinu Aćimović (14) i Dragana Vlahovića (53), a ranjeno je šest osoba.

U Duboni i Malom Orašju, 4. maja 2023. ubijeni su Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (17), Kristina (18) i Milan Panić (22), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21), Dalibor Todorović (24) i Petar Mitrović (25), a ranjeno je 12 osoba.

Izvor: N1