NAŠE PRIČE SLAJDER

DRAGAN ADŽIĆ U SLOVENIJI: Često sam na Rožniku i Golovecu, podsjećaju me na našu Goricu

Crnogorski rukometni stručnjak, Dragan Adžić tri godine živi u Ljubljani gdje sa klupe predvodi Krim i žensku seniorsku reprezentaciju Slovenije sa kojom je nedavno ostvario istorijski uspjeh plasiravši se na Olimpijske igre. U razgovoru za MNE magazin govorio je o tome da li mu prija boravak u Sloveniji, kako izgleda jedan njegov dan, te ima li sličnosti kada su u pitanju crnogorski i slovenački navijači.

Adžić kaže da mu život u Ljubljani iz mnogo razloga odgovara, a ukazao je i na sličnosti Crne Gore i Slovenije.

– Slovenija je bila druga zemlja nakon Crne Gore gdje sam vidio sebe i porodicu. Jako mi se sviđa Ljubljana i pozicija grada, kao i sve što je župan Janković napravio od kada je gradonačelnik. Grad je fenomenalan za život, miran, s puno zelenila, dobar ambijent za školovanje djece. Sat-dva vremena je Ljubljana udaljena od Austrije, Hrvatske, Italije, Mađarske. Jednim dijelom Slovenija podsjeća na Crnu Goru jer je blizu more, planine, sve je jako sređeno i zeleno. Meni je jako prijatno, mnogo puta sam bio u Sloveniji i prije nego sam počeo da radim, i uvijek bi me oduševila, kao i sličnost sa Crnom Gorom u tom segmentu prirodnih ljepota i mogućnost da se živi u takvom ambijentu – istakao je.

Kada mu obaveze dozvole slobodno vrijeme provodi na omiljenim mjestima u Ljubljani. 

– Ja volim prirodu tako da sam često na Rožniku, brdašce poput naše Gorice, a šetam često i na Golovecu. Što se tiče lokala, ima jako lijepih kao i u Podgorici, puno je njih pored rijeke Ljubljanice u centru grada koji je besprijekorno sređen – dodao je.

U Sloveniji je mnogo ljudi iz Crne Gore, pa Adžić nerijetko provodi i sa njima vrijeme.

– To su doktori, profesori, studenti…Ovdje su jako povoljni uslovi za studiranje. Dosta je biznismena i onih koji su dugo tu, od počasnog konzula Voja Kovača koji je fenomenalan reprezent naše zemlje, preko svih ostalih. Pronalazimo se, često se gledamo, pratimo i pomažemo jedni druge – poručio je.

Na pitanje kako izgleda jedan njegov dan u Sloveniji, Adžić odgovara:

,,Moj radni dan u Ljubljani je posvećen rukometu, pa nisam u kontinuitetu sa porodicom. Imam sjajne uslove da radim u Stožicama i tome sam posvećen, kao i upoznavanju grada i davanju sebe do kraja s željom da se ostvarim u ovom ambijentu, jako prijatnom i za život i za rad. Moj radni dan je od jutra do sjutra (smijeh) posvećen rukometu i održavanju svoje fizičke pripremljenosti. Uz treninge koje imam sa ekipom, odradim i ja jedan kvalitetan trening. Kada god imam vremena malo sam na pomenutim brdašcima, ili sa kolegama negdje na nekom druženju, dogovoru.”

Kada je Crna Gora u pitanju, ističe da mu posebno nedostaju prijatelji koje sada ne viđa onoliko koliko bi želio.

–  Crnu Goru obožavam, imam jedan kutak koji sam sa suprugom stvorio u Donjoj Gorici, gdje imamo mir i fenomenalan ambijent. Boravak tamo sa mojom porodicom mi najviše fali, kao i moji prijatelji sa kojima sada nisam dovoljno u kontaktu. Sve što je vezano za Crnu Goru volim, naše primorje i planine i svaki kutak Podgorice, pa mi sve to nedostaje. Kada sletim ili stignem kolima i udahnem naš vazduh, nekako je poseban – objasnio je Adžić.

Kao igrač nastupao je za nekoliko jugoslovenskih klubova, te poručuje da poštuje sve ljude gdje god živjeli na prostoru bivše Jugoslavije, jer se svuda podjednako dobro osjeća.

– Veliki sam poštovalac naše bivše države. Sada živim u Sloveniji, a proveo sam duži period i u Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji… Meni je jedna fenomenalna emocija svuda. Npr. u Sloveniji se slavi Dan oslobođenja, u čast Narodnooslobodilačke borbe i puno je zastava koje su posvećene bivšoj Jugoslaviji. Tako da se gaji ljubav prema zajedničkoj državi i prošlosti i u Sloveniji, gdje bi možda, gledano s naše tačke, iz Crne Gore, moglo činiti se da nisu toliko privrženi, ali svuda se to osjeća. Meni je to vrlo blisko i mislim da te veze kod nas koji smo doživjeli Jugoslaviju ostaju jake, kao i naše emocije prema svakom kutku bivše zemlje – kazao je.

Adžić je više od šest godina bio selektor crnogorske reprezentacije, te je predvodio ,,lavice” 2012. godine do zlata na Evropskom prvenstvu i srebrne medalje na Olimpijskim igrama, a kako kaže, pristup navijača u Crnoj Gori i Sloveniji je drugačiji.

– Temperamentniji su crnogorski navijači, taj nacionalni naboj je nemjerljivo izraženiji, ovdje su sličniji ljudima u Zapadnoj Evropi, Skandinaviji, dosta je starijih koji dođu da navijaju. Navijačke grupe su praktično penzioneri, drugačije se doživljava i prati, iako vole rukomet. Slovenija je zemlja rukometa, i veliki broj poštovalaca imaju Krim i reprezentacija, ali je drugačije u odnosu na ono što se desi u ,,Morači”, Bemax areni ili bilo gdje kada igraju ženska i muška reprezentacija Crne Gore. To je fantastično navijanje, u Sloveniji još nismo uspjeli, a velika mi je želja i izazov da jednu arenu kao što je ,,Stožice” sa petnaestak hiljada mjesta ispunimo navijačima koji vole rukomet i vjerujem da ću to doživjeti dok sam ovdje – dodao je.

Plasman na Olimpijske igre u Parizu imao je veliki odjek u Sloveniji s obzirom da će prvi put u istoriji rukometašice nastupati na Olimpijadi, priča Adžić.

– Rukometna reprezentacija Slovenije je prva ženska reprezentacija koja se plasirala na Olimpijske igre i u jednoj zemlji kakva je Slovenija, koja ima široku lepezu u kojoj imaju fenomenalne sportske rezultate, odjek je sjajan. Predsjednica države  je veliki poštovalac rukometa i na svakoj utakmici Krima je. Drago mi je zbog djevojaka da su doživjele satisfakciju za ogromno njihovo odricanje i vjerujem da će ih to dodatno motivisati da ostvarimo što bolji rezultat na Olimpijskim igrama – istakao je.

Kako je objasnio, Slovenija ima sve uslove za razvoj rukometa, ali volio bi da je veći broj djevojčica koje biraju da se bave ovim sportom.

– Slovenija je zemlja sa stabilnom infrastrukturom za svaki sport, pa tako i za rukomet. Svuda su odlične dvorane, dobri uslovi za rad, puno školovanih trenera, svi su preduslovi tu. Malo je teže animirati djevojčice u Sloveniji da odaberu rukomet jer je veliki izbor sportova kojima se mogu baviti u svojoj zemlji. Od kada sam ja selektor, kao neko ko voli da radi sa mladima, postigli smo dosta da se promijeni taj odnos prema djevojčicama, da se poveća broj njih koje upisuju rukomet, da se poboljša rad u klubovima sa njima. U ovom momentu uslovi za razvoj rukometa postoje na mnogo višem nivou u Crnoj Gori kada su mlađe kategorije u pitanju. Ja dajem sve od sebe da se ta razlika smanji i da mi jednom budemo konkurentni kako je to Crna Gora već desetak petnaest godina u svim mlađim kategorijama – zaključio je Adžić.

Nikolina Petrović 

Foto: Privatna arhiva