MAGAZIN PREPORUKA

Umorni ste od virenja drugih u vaše lične podatke? Evo kako da to spriječite

Telefoni su nam stalno u rukama, ali da li ste pomislili na to koliko često dospijevaju u ruke drugih? Bilo da je u pitanju zabavljanje djeteta, pokazivanje nečeg smiješnog prijatelju ili slanje na popravku, svoje uređaje dajemo drugima iznenađujuće često. Svaki put kad to uradimo, rizikujemo da taj neko ima preveliki pristup našim podacima, a to otvara vrata za potencijalno narušavanje privatnosti.
Uz Pin app funkciju i režim održavanja, više ne morate da brinete da li neko „njuška“ po vašem telefonu. Vi odlučujete šta ljudi mogu i ne mogu da vide, bez obzira na to kod koga je vaš uređaj – kao da imate ličnog tjelohranitelja za svoj telefon.

Pin app funkcija:
Postoje situacije kada nekome date svoj telefon da biste mu pokazali neke slike. To mogu da budu fotografije sa odmora ili prosto nešto smiješno što ste sačuvali. Ali, onda taj neko slučajno otvori drugu aplikaciju i vidi fotografiju, poruku ili bilo šta drugo što niste namjeravali da pokažete. Takva situacija je grozna, ali Pin app funkcija može to da spriječi.
Zamislite Pin app funkciju kao ličnog tjelohranitelja svojih aplikacija koji sprečava ljude da dospiju tamo gdje nisu dobrodošli. Umjesto toga, oni su tačno tamo gdje treba da budu – u aplikaciji koju ste označili i nigdje drugdje.
Pin app takođe funkcioniše kao znak Ne uznemiravaj jer sprečava iskakanje neuobičajenih obavještenja gdje postoji rizik od prikazivanja osjetljivih informacija kada samo želite da podijelite sa nekim smiješnu objavu sa društvenih mreža.
Podešavanje Pin app funkcije je brzo i lako. Idite na Podešavanja, potom na odjeljak Bezbjednost i privatnost. Zatim skrolujte nadolje da pronađete Još bezbjednosnih podešavanja i tu možete da pokrenete Pin app funkciju ili da kliknete na tekst da vidite još podešavanja. Za dodatnu sigurnost, možete da izaberete opciju „Pitaj za PIN prije skidanja oznake“, tako da je bilo kome ko ima vaš telefon potrebna šifra da izađe iz označene aplikacije.
Zatim otvorite aplikaciju koju želite da označite. Kliknite na dugme Nedavno (ili prevucite nagore i držite ako koristite pokrete za prevlačenje), a potom pritisnite ikonicu iznad aplikacije. Izaberite opciju „Označi ovu aplikaciju“ i to je to.
Podešavanja > Bezbjednost i privatnost > Još bezbjednosnih podešavanja > Označi aplikaciju

Režim održavanja:
Tokom radnog vijeka uređaja, mnogi od nas dođu u situaciju da moraju da predaju telefon servisu za popravku zbog polomljenog ekrana ili oštećenog ulaza za punjenje. Dešava se i da moramo da pošaljemo uređaj na popravku na neko vrijeme, što donosi posebne rizike kao što je mogućnost da treća lica pristupaju privatnim informacijama na našem uređaju.

Čak i najpažljiviji među nama ne mogu da izbjegnu nezgode. Kada pošaljete telefon da se popravi polomljen ekran ili zamijeni oštećeni ulaz za punjenje, ne znate ko može da pristupi vašim podacima.
Tu može da se iskoristi Samsung režim održavanja. On je posebno osmišljen da štiti i sakriva vaše lične podatke od pristupa kada uređaj nije u vašim rukama i kada se šalje na bilo kakvu popravku.
Kada aktivirate režim održavanja, možete da podesite poseban korisnički profil, što garantuje bezbjednost vašeg glavnog naloga i podataka. Ovaj režim može da se aktivira preko Podešavanja na uređaju, gdje kliknete na Brigu o uređaju prije nego što pređete na režim održavanja. Isto tako može da se aktivira preko aplikacije Samsung Members.
Kada se uključi režim održavanja, možete da sakrijete sve svoje lične podatke, uključujući fotografije, video snimke, kontakte i poruke i spriječite bilo kakav neovlašćeni pristup. Ovaj režim takođe sprečava da servis za popravku slučajno izbriše podatke sa vašeg uređaja, na primjer. Ako treba da pošaljete svoj uređaj na popravku, takođe možete da se pobrinete za to da oni koji mu pristupaju imaju pristup samo osnovnim funkcijama uređaja koje im omogućavaju da urade potrebnu dijagnostiku.
Podešavanja > Briga o uređaju > Režim održavanja

Bezbjedna fascikla:
Samsung Knox pruža nivoe bezbjednosti i zaštite ne samo da bi zaštitio korisnike, već i da bi im omogućio da izaberu šta žele da obezbijede. Za one koji žele da svoje najličnije informacije čuvaju odvojeno i sigurno, tu je Bezbjedna fascikla.
To je dio koji zaključava vaše podatke tako da im se ne može pristupiti preko standardnog prostora za skladištenje podataka na telefonu. Može da čuva vaše najličnije podatke kao što je raspored obaveza u kalendaru ili kontakt informacije, bilješke, fotografije, video snimke, dokumenta ili čak aplikacije. Možete i da stavite šifru na Bezbjednu fasciklu kako bi vaše aplikacije i podaci bili još sigurniji do sljedećeg puta kad otvorite ovu fasciklu.
Bezbjednu fasciklu možete pronaći u svojim aplikacijama. Kada je prvi put otvorite, moraćete da podesite način zaključavanja putem PIN-a, šablona ili lozinke. Pored ovoga, možete i da dodate pristup preko otiska prsta – i spremni ste. Sve što kreirate u okviru Bezbjedne fascikle će biti automatski sačuvano u njoj, ali isto tako tamo možete da prebacite podatke u bilo kom trenutku.
Na primjer, ako želite da sačuvate kopiju vozačke dozvole, možete da je slikate koristeći aplikaciju Camera u okviru Bezbjedne fascikle ili možete da izaberete sliku iz Galerije na telefonu, kliknete na meni sa opcijama (tri tačke) i potom odaberete „Prebaci u Bezbjednu fasciklu“.

Ima mnogo toga što ne možete da kontrolišete, ali kad je riječ o vašoj privatnosti, Samsung želi da vam omogući što veću kontrolu. Uz Pin App funkciju, režim održavanja i Bezbjednu fasciklu, dodatno ste osigurani od radoznalih pogleda.
Podešavanja > Bezbjednost i privatnost > Još bezbjednosnih podešavanja > Bezbjedna fascikla