MAGAZIN PREPORUKA

NA DANAŠNJI DAN ROĐEN DJUK ELINGTON: Džezer s jedinstvenim zvukom za sva vremena

Foto: Britannica

Rođen 29. aprila 1889. godine kao Edvard Kenedi Elington, Djuk Elington bio je jedan od najvećih džez kompozitora i začetnik big bendova.  
Odrastao je u porodici gdje su otac Džejms Edvard i majka Dejzi Kenedi svirali klavir. Džejms Edvard radio je u američkoj mornarici, kao batler za bijelog doktora, a onda i u Bijeloj kući. Dejzin otac bio je rob. Zanimljiva činjenica je da je Djuk za svoj 70. rođendan svirao u Bijeloj kući, a domaćin mu je bio predsjednik Ričard Nikson. 
Već sa sedam godina Dejzi je sina počela da uči da svira klavir, a bilo joj je od izuzetne važnosti da ga poduči i lijepim manirima, pa je tako Edvard Kenedi dobio nadimak Djuk. U spisima se dodaje da je majka uvijek vodila računa da bude okružen dostojanstvenim i brižnim ženama.
U brak je ušao s 19 godina, a suprugu Ednu Tompson upoznao još u srednjoj školi. Iz tog zajedništva i ljubavi dobili su kćerku Merser Kenedi.

Foto: KUVO

Volio je bejzbol, u školi na utakmicama prodavao kikiriki i za taj posao kasnije govorio da mu je dao samopouzdanje. U intervjuima je dijelio sjećanja i na to kako je predsjednik SAD-a Teodor Ruzvelt dolazio na njegove bejzbol utakmice. 
Godine 1914. napisao je prvu pjesmu ,,Soda Fountain Rag”. Imao je 15 godina. Kao inspiracija mu je poslužio posao u kafiću, gdje je posluživao kisjelu vodu koju je sipao iz fontane (soda fountain).
Dobio je stipendiju za likovnu akademiju, ali ga je više zanimala muzika, pa je tako danju crtao reklamne znakove, a noću svirao.
U profesionalni muzički svijet se, kasnih dvadesetih, otisnuo iz kultnog ,,Cotton Cluba” u Harlemu. Svoj stil nije nazivao džezom, već američkom muzikom (American Music). 
Unikatnost i inovativnost, nekonvencionalnost, to su riječi kojima je opisivan njegov opus. U više od 50 godina karijere uvijek je to bio svjež, originalan zvuk. 
Koliki je njegov značaj pokazuje i podatak da je gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg tog 29. aprila 2009. proglasio Dan Djuka Elingtona, a škola u Vašingtonu, posvećena obrazovanju u umjetnosti, nosi njegovo ime – Duke Ellington School of the Arts. Osnovana je u godini u kojoj je preminuo.
Preminuo je 24. maja 1974. od raka pluća, tako da danas se obilježava 125 godina od rođenja, a narednog mjeseca 50 godina od smrti ovog velikana.
Za kraj, ostavljamo njegove posljednje riječi, koje ga i najbolje opisuju – Muzika je ono kako sam živio, za što sam živio i po čemu će me pamtiti.

B.R.