MAGAZIN PREPORUKA

GRČKA: KUD ,,Duga Montenegro” bio je suorganizator festivala u gradu Sofadesu

Prošle godine je KUD ,,Duga Montenegro” nastupio na festivalu folklora u sklopu proljećnog karnevala, u centralnoj oblasti grčkog okruga Karditsa, u gradu Sofadesu. Da su se tamo lijepo proveli i ostavili dobar utisak na domaćina, ukazuje i privilegija koju je društvo ove godine dobilo, da bude suorganizator festivala. U organizaciji KUD ,,Duga Montenegro” na ovom festivalu su još nastupili KUD ,,Živinice” iz Živinica, Bosna i Hercegovina, Folklorni ansambl ,,Tikveš” iz Kavadaraca, Makedonija i Folklorni ansambl ,,Kapanci” iz Opake, Bugarska.

Skoro svaki dio svijeta, u manjoj ili većoj mjeri, ima – živi svoje karnevale. Manji ili veći, lokalni ili regionalni, svi su magneti za turiste. Svi znaju za neke globalno poznate karnevale, poput enormno čuvenog brazilskog karnevala ili venecijanskog, tu u našem ,,okruženju”, na kojima se pomjeraju granice šta je to zabava. Bez obzira koliko ste ih u životu vidjeli, uvijek im se radujemo kao da će nam biti prvi put.

Gradonačelnik Sofadesa, gospodin Demosthenes Katsis, otvarajaći ovogodišnji karneval i najavljujući svečanosti koje će u par mjeseci biti žila kucavica čitave regije, rekao je:
– Karneval opštine Sofades je institucija koja traje već 41 godinu, to je ćelija našeg društva. Kao i svake druge, i ove će kulminirajući događaj biti velika parada posljednje nedjelje Karnevala. Obećavam vam da ćete prisustvovati Karnevalu drugačijem od prethodnih godina
, karnevalu sa mnogo iznenađenja, koji će ponuditi pravi spektakl.

I, gradonačelnik je održao obećanje. Hiljade i hiljade gostiju iz regije i svijeta su na završnici Karnevala uživali u raskošnim bojama kostima svojih grupa i škola, kao i gostiju sa strane. Kao i uvijek, naša nošnja izazivala je uzdahe. Uz bogat program na glavnom trgu svi posjetioci su počašćeni kašom i pečenom ovčetinom. Vrlo impresivno, nema šta.

Na ovom festivalu ,,Duga” se predstavila sa ,,Igrama iz Crne Gore” u izvedbi prvog ansambla, dok su veterani premijerno izveli novu koreografiju ,,Igre iz Boke” čiju koreografiju potpisuje Zoran Popović. Raznolikost boja i predjela naše države oduševili su sve koji su ih nagradili aplauzima i osmjesima na licu.

Tokom boravka u Grčkoj, članovi izvođačkog ansambla i veterana KUD ,,Duga Montengro” obišli su arhelološki muzej u Delfima, u čijem sklopu se nalazi arheološko nalazište, Atinin i Apolonov hram. Uživanje u predjelima koje je priroda isklesala, ali i boravak na različitim arheološkim lokalitetima su ih ostavili bez daha. Naravno, nezaobilazna destinacija je bila i svjetsko čudo, manastir Meteori.

Ovako sadržajna putovanja za članove iz Berana i Podgorice su nagrada za vrijedni rad i uporna vježbanja, bez kojih ništa od ovoga ne bi bilo moguće, kaže Marijana Dakić, osnivač i koreograf KUD ,,Duga Monteengro” i dodaje da je teško objasniti zadovoljstvo saradnje sa ovakvom ekipom mladih i iskusnih igrača i da je druženje sa njima ono što je pokreće da se decenijama ovim bavi.

KUD ,,Duga Montenegro”

Foto: Privatna arhiva