BILI SMO MODA

ZAVRŠEN SOMERSBY FASHION WEEK MONTENEGRO: Kolekcije inspirisane morem, slobodom, snovima

 

Proljećno izdanje Crnogorske nedjelje mode-Somersby Fashion Week Montenegro zatvoreno je sinoć na Imanju Knjaz u Podgorici.
Kolekcije su, u sklopu Vinarija Velimirović Fashion Nighta, predstavili Gianni Calignano, Lisca, Minny for Kids, Montana, Beneton & Kinder Kids Modeling, DiLine by Dijana Radonjić, studenti treće godine Modnog dizajna na UDG-u i Natalia Urbanova-Nurban.
Daniel Popović promovisao je spot i pjesmu ,,Lovćenska vila”. Posvetio je Crnoj Gori i svima onima kojima Crna Gora leži u srcu. Publika je bila oduševljena kada je kasnije ponovo izašao na scenu i otpjevao ,,Džuli”.
Nelly Al Mahmud predstavila je spot za pjesmu ,,Gore od samoće”.
Italijanski dizajner Gianni Calignano vratio se na pistu Crnogorske nedjelje mode nakon sedam godina.
Publika je uživala u kreacijama koje su predstavljale prirodu u svoj svojoj ljepoti, od kroja, materijala do boja. Italijanski način izrade u punom sjaju.

This slideshow requires JavaScript.

– Kolekcija ,,Natura” je inspirisana prirodom u svim svojim oblicima. Boje podsjećaju na glavne elemente prirode: tirkizna je boja mora, kojem imam sreću da se divim svaki dan u vedrim sunčanim danima, smaragdna je nijansa šume, zlatna je boja žitnih polja – objasnio je Calignano u nedavnom intervjuu za MNE magazin.
Za izradu haljina, istakao je, koristio je isključivo prirodne tkanine – organzu, brokat i čisti pamuk.
Brend ,,DiLine”, dizajnerke Dijane Radonjić, prikazao je kolekciju ,,Liberta'”, koja je, kako joj i sam naziv govori, odisala slobodom.
Manekenke su izlazile u elegantnim haljinama i kompletima pastelnih, zemljanih, crnih i crvenih boja uz numeru ,,Bella ciao”.

This slideshow requires JavaScript.

Radonjić je za MNE magazin istakla da je bila inspirisana ženom koja je uvijek posebna i svoja, gdje god bila. 
To je utkala i u materijale.
– Koristili smo potpuno raznolike materijale, nismo se držali jednog stila, već je apsolutno svaka haljina karakteristična za sebe. Kao i uvijek, naši materijali su kvalitetni i akcenat je na što prirodnijem sastavu – rekla je Radonjić za MNE magazin.
Brend ,,Minny for Kids” prikazao je kolekciju za djevojčice.
Brend ,,Lisca”, koji na tržištu postoji skoro 70 godina, prikazao je kolekciju kupaćih kostima i plažnog asesoara za ljeto 2024.
– Elegantne kombinacije boja i strukirani materijali stvaraju čudesne mogućnosti odijevanja za odlazak na plažu i u gradskom okruženju. Prizivaju raskošno ljeto – najavila je ,,Lisca” ovim riječima kolekciju za MNE magazin uoči prikazivanja.
Upravo to su posjetioci vidjeli – ljepotu, raskoš, eleganciju i kvalitet kroz raznovrsnost boja i geometrijskih i cvjetnih šara, ali i jednobojnih nijansi, od bijele, pastelne do žute na kostimima i plažnim dodacima.

This slideshow requires JavaScript.

Manekenke su na pistu izlazile držeći u ruci ružu od kojih su neke završile kod dama iz prvog reda.
,,Kinder Kids Modeling” predstavili su se novom ,,Benetonovom” kolekcijom za djecu.
,,Montana” je napravila odabir muških odijela. Gosti u ulozi manekena su bili glumac Moamer Kasumović i muzičar Isak Šabanović koji su se pojavili zajedno na pisti.
Studenti treće godine Modnog dizajna na UDG-u predstavili su zanimljive kreacije u zajedničkoj reviji.
Natalia Urbanova-Nurban zatvorila je Somersby Fashion Week Montenegro  kolekcijom ,,Believe in your dreams”. Posvetila ju je Crnoj Gori.
Snove i vjeru u njih protkala je kroz boje i materijale kakvi su somot, čipka, svila, saten i žakard.
U nedavnom intervjuu za MNE magazin istakla je da je glavni sastojak u ovoj kolekciji ljubav i duša.
Dodala je da su kolekcija i njen brend namijenjeni ženstvenim i samouvjerenim damama koje znaju šta žele. 

This slideshow requires JavaScript.

Izvršni direktor Modne komore Crne Gore i Crnogorske nedjelje mode Srđan Lubarda na kraju večeri za MNE magazin sumirao je utiske.

Kazao je da je zadovoljan kako je sve proteklo, ali i da je organizacija nedjelje mode izuzetno teška i zahtjevna, da se trudi da  svakome izađu u susret, da budu korektni prema svima.

-U tom nastojanju da ih sve ispoštujem dešava se neminovno i da se nekome morate zamjeriti, da nailazite na nerazumijevanje i to je nešto što me  baš pogađa – rekao je Lubarda za MNE magazin.

Prenio je utiske italijanskog kreatora Giannija Calignana.
– Rekao mi je da Italijanska modna komora i njihovo Udruženje dizajnera imaju jaku institucionalnu podršku. Podrška države omogućava im da mnogo lakše  rade, da proizvode garderobu ,,Made in Italia”. Imaju podstrek za domaću radinost i domaće dizajnere i za to dobijaju subvencije od države – objašnjava Lubarda za MNE magazin ukazujući na činjenicu da kod nas ovoj oblasti izostaje podrška i pomoć države.

Lubarda je podsjetio da je kampanja nedjelje mode nosila naziv ,,Priroda je moderna” i kazao da se ovim sloganom šalje
izuzetno važna poruka.

– Uvijek ćemo sa ovim kampanjama nastojati da promovišemo ,,zeleno”, da čuvamo prirodu i da održivi materijali budu u trendu – kazao je Lubarda.
I ovoga puta organizatorima su stigle pohvale da je program počeo tačno u zakazano vrijeme, što je istinska rijetkost na događajima u našoj zemlji.
Za šminku je bila zadužena Ljubica Vukčević, oficijalni frizer bila je Kuća mode i ljepote Zoran, frizure je radila Jelena Vukčević, styling Ksenija Đurković, Božica Konatar. Make up: Farmasi, hair: Sophie's Beauty Line.
Organizator manifestacije bila je Modna komora Crne Gore.
B.R.
Foto: B. Šekularac