Porto Novi
PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVO: „Muzička“ pećina u Škotskoj (fotogalerija)

Fingalova pećina ili kako je drugačije zovu Muzička pećina, nalazi se na ostrvu Stafa, jednom od najmanjih ostrva na zapadnoj obali Škotske. Cijelo ovo ostrvo poznato je po svojim veličanstvenim kamenim stubovima koji su svi istog oblika. Naime, cijela priča oko ove pećine počela je prije oko 60 miliona godina kada je vulkanska aktivnost prekrila ovo područje lavom koja je hlađenjem stvorila ovo krajnje neobično ostrvo ovakve forme.

6Ova pećina svakim danom oduševljava sve veći broj ljudi i mami sve veći broj turista. Ima veliki lučni ulaz, a njena veličina i prirodno zaobljeni oblici i forma u kombinaciji sa odjekom talasa odaju atmosferu prirodne katedrale.

8Porijeklo njenog imena prati nekoliko mitova među kojima je najpoznatiji mit o Fin-u Mek Kumail-u, ili jednostavno Fingalu koji je bio slavljen i poznat irski general koji je imao čitavu četu svojih vojnika. Fingal je zbog legendi o njegovim velikim pobjedama vremenom postao jako cijenjen lik u škotskom folkloru, a o njemu su ispjevane mnoge pjesme i ispričane mnoge priče. Njegovo ime se danas odlično uklapa u ovu pećinu, koja u turistima budi divljenje i strahopoštovanje. Epsku priču o  ovom junaku napisao je Džejms Mek Ferson. Nadahnut ehom koja ona proizvodi, Feliks Mendelsohn je 1829. Godine napisao  “Die Hebriden”, poznatiju kao “Uvertira Fingalove pećine” i time dodatno popularizovao ovo krajnje fascinantno i neobično mjesto.

This slideshow requires JavaScript.