Porto Novi
ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVO: Staklena plaža u Kaliforniji (foto-galerija)

Početkom XX vijeka u Kalifoniji, tačnije u mjestu Fort Brag, postojao je  otpad na plaži, na kojem su stanovnici ovog grada odlagali svoje nepotrepštine. Na otpadu je bilo svega, od stakla i plastike, pa sve do kućnih aparata i automobila. Vremenom bi otpad toliko narastao da bi prekrio čitavu plažu, a ,,Junion Lamber”, odnosno firma koja je bila vlasnik ovog otpada, izlazila bi na kraj sa ovim problemom tako što bi čitav otpad palila, i tako u više navrata.

7Nakon višedecenijskog zagađivanja ove plaže reagovala je vlada koja je 1967. godine zabranila dalje odlaganja otpada i preduzela mjere da se ovaj prostor očisti. Ali, ono što nije moglo biti očišćeno su milioni sitnih komadića stakla koji su prekrivali čitavu plažu. Decenijama su talasi zapljuskivali plažu i morska voda je vremenom glačala ove sitne komadiće stakala dok ih na kraju nije oblikovala kao najvještiji  juvelir  i transformisala u prelijepi pejzaž.

4Od tog perioda, stakleni kamenčići predstavljaju  ukras i dar ovog grada, a sama plaža je dobila naziv „Staklena plaža“ po milionoma staklenih kamenčića koji sjaje raznim bojama. Posjetioci naročito uživaju u jutarnjim i večernjim časovima, kada stakleni kamenčići reflektuju svjetlost na poseban način, stvarajući zasljepljujući prizor.

 

This slideshow requires JavaScript.