MODA

TREND: Naše tržište ne voli anoreksične manekenke

Francuska bi, prema pisanju nekih medija, trebalo danas da usvoji zakon kojim je propisano da se kažnjavaju modne agencije ili modne kuće do 75.000 eura ukoliko budu angažovale anoreksične manekenke. Izgleda da u našoj državi nema potrebe za ovakvim propisom, jer crnogorsko modno tržište, kako su nam kazali stručnjaci, upošljava samo manekenke koje imaju obline.

Anorexia-Nervosa-02
Jedna od vlasnica modne agencije ,,Mondaine models” Danijela Mujović kaže kako odokativnom metodom ocjenjuju da li neka manekenka može da nosi određeni model kako treba ili ne. Ukoliko je, objašnjava, neka manekenka zaista mršava i nema atributa, odnosno grudi, zadnjicu i struk, malo ko je spreman da je angažuje za reviju.

Danijela MUjović

Danijela Mujović

– Na našem tržištu ne prolaze mršave djevojke koje su na granici anoreksije… Ukoliko je manekenka visoka metar i 80 i ima od 58 do 62 ili 63 kilograma, to je zdrav izgled – kaže Danijela Mujović.

Takav zdrav izgled nije imala  djevojka iz Budve koja je kod naše sagovornice prije pet godina upisala profesionalnu školu manekenstva u Crnoj Gori. Ona je bila anoreksična. Uprkos tome, željela je da se bavi manekenstvom. Danijela priča kako su joj bukvalno spasili život i djevojka se danas uspješno bavi poslom koji je priželjkivala.

– Bila je to teška priča. Ubjeđivali smo je da neće moći da se bavi manekenstvom ukoliko bude anoreksična. Razgovori su joj pomogli. Djevojka je morala da bude u okruženju gdje će joj svi govoriti kako treba da se ugoji kako bi mogla da radi kao model – kaže naša sagovornica.
Francuska zakonom kažnjavanja teži da suzbije broj anoreksičnih manekenki, ali predsjednik Modne komore Crne Gore Srđa Lubarda kaže da je za njega taj zakon “presmiješan”.

Srdja Lubarda 15 06 2011 Nenad Mandic#

Srđa Lubarda

– Meni je to glupo. Ako je neka manekenka prisiljena da tako izgleda onda je to druga priča. Ali, ako tako izgleda, jer je to njena dobra volja, ja nemam šta da osuđujem. Svako ima pravo na izbor. To je isto kao da kažnjavate nekog ko je debeo – kaže Lubarda.

On smatra da imamo problem zato što nemamo mršavih djevojaka, već su sve građene u stilu Sindi Kraford. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, Lubarda kaže kako se dešava da dizajneri neće da angažuju mršave manekenke zato što smatraju da im ne stoji lijepo haljina.
– Dizajnera za mršavice nema u Crnoj Gori – kaže Lubarda.

Koliko je mršavica, odnosno osoba koje su anoreksične u našoj državi nijesmo uspjeli da saznamo, jer su nam iz Instituta za javno zdravlje kazali kako ne postoje takvi statistički podaci zato što nije predviđeno da vode njihovu evidenciju.

Aneroksija se može javiti u svim životnim periodima, ali je najčešća kod adolescenata, odnosno kod djevojaka. Ovo za MNE magazin kaže specijalista kliničke psihologije dr Ljljana Krkeljić. Ona objašnjava kako je početak bolesti obično neupadljiv i da poremećaj često počinje naizgled bezazlenom dijetom iz nekog modnog časopisa.

-Nezadovoljstvo, negativne samoprocjene i sniženo samopouzdanje  utiču na to da anoreksična osoba postaje trajno nezadovoljna svojim životom, jer on zavisi od doživljaja sopstvenog tijela. Sem depresivnosti i plačljivosti, pojavljuje se i česta ravnodušnost, smanjenje interesovanja  prema socijalnim interakcijama – kaže Krkeljić.

Ona navodi kako anoreksične osobe imaju sa roditeljima, posebno sa majkom, agresivne i neprijateljske odnose. Kako bi izbjegli pojavu anoreksije, doktorica kaže kako treba pažljivo pratiti ponašanje i način ishrane djeteta, naročito u pubertetu.

ljljana krkeljic

Ljiljana Krkeljic

-Ovu bolest treba uvijek shvatiti veoma ozbiljno, jer najnovije svjetske statistike govore da svaka peta oboljela djevojka umire u stanju krajnje pothranjenosti –kaže naša sagovornica.