Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

TALENTOVANI UČENICI GIMNAZIJE CETINJE: Trud uložen u sticanje znanja višestruko se vraća

 

cropped-gimnazija11U našoj rubrici ,,Predstavljamo telentovane učenike“ danas su gosti đaci Gimnazije Cetinje i njihovi profesori. Profesorica Biljana Vujadinović od 2009. godine radi kao u JU Gimnazija Cetinje. Četiri godine je od Ispitnog centra angažovana kao supervizor na Državnoj maturi. Debatu, kao izborni predmet, predaje već nekoliko godina. Uz podršku direktorice Nataše Stanojević odlučila je da pokrene Debatni klub, koji radi dvije godine. Prošle godine vodila je učenike na Državnom prvenstvu u debati u Beranama, a na Državnom prvenstvu ove godine njena učenica je osvojila  mjesto  prvog govornika.

profesorica Biljana

Biljana Vujadinović

-Uživam da radim sa djecom, pokušavajući da animiram što veći broj da se uključe u Debatni klub. Takmičenja su mi bitna zbog djece jer dobijaju šansu da istaknu svoju individualnost-kazala je za MNE magazin profesorica Vujadinović.

Ove godine, na državnom takmičenju iz engleskog jezika, učenica Cetinjske gimnazije Milica Knežević je osvojila četvrto mjesto. Milica je talentovana, kreativna, posvećena i zrela mlada osoba koja plijeni svojom harizmom i neposrednošću. Ona je radoznala i ambiciozna djevojka pred kojom je, sasvim sigurno, svijetla budućnost i blistava karijera. Njena interesovanja usmjerena su ka medicini i pozivu hirurga, ali nije isključeno da je njen radoznali duh odvede i na neku drugu stranu.

milica knezevic

Milica Knežević

-Osim uspjeha  iz engleskog jezika,  osvojila sam  i prvo mjesto na državnom takmičenju iz debate održanom u Tuzima, i to u pojedinačnoj konkurenciji- kaže Milica za naš portal.

Milica je trenutno u  Banjaluci, gdje kao pobjednik državnog takmičenja predstavlja svoju školu i Crnu Goru, na međunarodnom takmičenju debatera na engleskom jeziku.  Milica će takođe, kao najbolji govornik na državnom prvenstvu, biti i član reprezantacije Crne Gore na Evropskom prvenstvu u debati u Češkoj i na Svjetskom prvenstvu u Štutgartu koja će se održati u julu ove godine.

Miroslav Perišić je profesor engleskog jezika u Gimnaziji Cetinje, ima sedamnaest godina radnog iskustva. Po njegovim riječima sebe nije vidio u prosvjeti, ali onog trenutka kad je počeo da radi u obrazovanju, uvidio je koliko rad sa mladima može biti inspirativan i zanimljiv.

perisic miroslav

Miroslav Perišić

-Raditi sa djecom nije lako, ali samo onaj koji ima volju i želju da mladima prenosi svoje znanje zna koliko je ispunjen i koliko zadovoljstva mu donosi svaki njihov uspjeh. Pripremanje talentovanih učenika za takmičenja iziskuje mnogo vremena i posvećenosti, ali na kraju shvatite da se svaki minut uloženog truda vrati i vama i vašem učeniku, ispunjavajući vas osjećanjem ponosa-ističe profesor Perišić.

anja pejovic

Anja Pejović

Anja Pejović je učenica II razreda i odlican je đak, član učeničkog parlamenta JU Gimnazije Cetinje, đak povjerenik Sigurne ženske kuće, volonter u Gimnaziji i u Crvenom Krstu Prijestonice Cetinje. Trenira džudo već osam godina u Džudo klubu ,,Crnogorac” Cetinje gdje je osvojila oko 90 medalja. Takođe je završila nižu muzičku školu  ,,Savo Popovic” na Cetinju. –Jako volim prirodne nauke i tehnologiju,  volim da crtam i projektujem, volim kreativan rad. U budućnosti želim biti arhitekta koji će projektovati građevine u svrhu boljeg i ekonomski povoljnijeg života kako mojih sugrađana tako i cijele nacije. Učestvovanje na takmičenjima za mene predstavlja sticanje novih iskustava upoznavanje novih prijatelja kao i unapređivanje stečenog znanja. Učestvovati ne znači pobijediti, ali  na takmičenje idemo sa ciljem da pobijedimo i sa željom da budemo najbolji. Medđutim nije važno pobijediti, važno je učestvovati-kaže Anja. Anja ima talenat za crtanje i osvojila je drugo mjesto na takmičenju u izgradnji logotipa za platformu Preduzetničke škole. Osim mentora na njenom putu ka cilju podržava je prije svega porodica, zatim profesori i treneri. Kaže da nema omiljenu nagradu, ali je posnosna što je četiri puta bila prvak u džudo-u, prvak u ju-jitsu i dobitnik diplome „Luča“.

Kristina Marković je učenica II razreda.

FB_IMG_1460988332624

Kristina Marković

-Osvojila sam prvo mjesto na opštinskom takmičenju recitatora. Pored moje ljubavi prema poeziji, postoji i desetogodišnja veza sa svijetom muzike. Od osnovne škole sviram harmoniku i sada sam dio orkestra KUD ,,Njegoš“. Odličan sam đak, a najviše volim jezike, psihologiju, hemiju, matematiku i fiziku. Za mene učestovanje na takmičenjima znači predstavljanje onoga što znaš, sticanje nekog novog prijateljstva  i dokazivanje neke svoje vrijednosti koja te dovodi do tog takmičenja. Talenat prema muzici i poeziji sam pokazala još u osnovnoj školi. Iz svijeta poezije uzora  definitivno ne mogu izdvojiti, jer dok recitujem, savjete mi daju i pisci i recitatori, a uz njih mogu shvatiti pravu poruku koju svaki put pokušavam iznijeti na pravi način. Pored mentora me motivišu moja porodica i prijatelji. Porodica, kao i društvo, mi predstavljaju veliku podršku, ali i najzahtjevniju publiku, jer njihovo mišljenje mi najviše znači i upravo zbog toga recitujem dalje- priča Kristina.

Milica Radović je učenica trećeg razreda.

FB_IMG_1460988440846

Milica Radović

– Kao mala sam počela da se bavim folklorom i već  devet godina sam član najtrofejnijeg KUD-a ,,Njegoš,“ sa Cetinja. Želja za scenom i glumom javila se dosta rano. Prvi put sam se pojavila na sceni sa šest godina recitacijom ,,Pohodi na Crnu Goru,“ Aleksandra Lesa Ivanovića. Zaslužna osoba za otkrivanje mog  talenta je moj otac. On je čuvar crnogorske tradicije – guslar, naučio me je prvim stihovima i probudio u meni želju za recitovanjem. Naravno, moja profesorica crnogorskog jezika Biljana Vuksanović me motiviše da i dalje razvijam i njegujem ljubav prema recitaciji.  Kako sam odrastala počela sam da se ugledam na naše glumce među kojima je neizostavni Slobodan Marunović, glumac crnogorskog narodnog pozorišta i moj uzor. Porodica prati  moje pojavljivanje na scenu i uvijek mi daje podsticaj, a zagrljaj prijatelja na kraju svakog nastupa mi daje veliko samopouzdanje. Od svih nagrada svakako bih izdvojila prvu nagradu recitatora na opštinskom nivou. Nastup koji je ostavio najveći uticaj na mene definitivno je bio u Makedoniji prošle godine na forumu slavijanske kulture u narodnom pozorištu u Skoplju. Tom prilikom sam nastupala sa dva nacionalna ansambla ,,KOLO“ iz Srbije i ,, TANEC“ iz Makedonije. S obzirom na to da se bavim folklorom imala sam prilike da posjetim neke od najvećih folklornih smotri širom Evrope, a Turska svakako ostavlja najjači utisak. Član sam folklorne sekcije u okviru moje škole, volonterskog kluba i dramske sekcije- ističe Milica za MNE magazin.