Porto Novi
PREPORUKA ZDRAVLJE

DAN FIZIOTERAPIJE: ,,Iskoristiti potencijale“-poruka za 2015. godinu

Krsto-Kovačević-500x341

Krsto Kovačević

 

Danas je Međunarodni dan fizioterapije koji se ove godine obilježava kroz poruku: „Iskoristiti potencijale“, naglašavajući značaj i ulogu fizioterapeuta u pružanju podrške i osposobljavanju osoba sa zdravstvenim problemima ili nemogućnostima da ostvare određene ciljeve, da u potpunosti iskoriste svoje potencijale i aktivnije učestvuju u društvu.

Krsto Kovačević, specijalista primijenjene fizioterapije i predsjednik Udruženja fizioterapeuta Crne Gore kaže za MNE magazin da su uradili stručnu publikaciju “Iskoristiti potencijale” koja je besplatna i od juče  dostupna u primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti, te na određenim gradskim i međugradskim autobuskim linijama.

-Publikacija sadrži informacije o fizioterapeutima, fizioterapiji i određene vježbe za smanjenje bola u vratu, ramenima, leđima i koljenima. Takođe, tu su i vježbe za osobe koje obavljaju kancelarijske poslove, priručnik za osobe sa ugrađenom protezom u kuku kao i savjeti za obavljanje fizičkih aktivnosti nakon preboljelog infarkta miokarda. Ima šesnaest stranica i odštampana je u pet hiljada primjeraka. Prof. Anka Burić autorka je likovnog rješenja ,,Rehabilitacija” koje se nalazi na naslovnoj strani publikacije-kaže Kovačević.plakat kao publikacije 2015 konacna

Obilježavajući Dan fizioterapeuta, Kovačević podsjeća da je riječ o zdravstvenim stručnjacima koji radi sa ljudima svih uzrasta na unapređenju zdravlja i kvaliteta života, na razvoju, održavanju i obnavljanju kretanja i samostalnosti kod osoba sa tjelesnim nedostacima ili problemima izazvanim fizičkim, psihičkim ili drugim oboljenjima ili povredama.

-Po EU standardima fizioterapeuti imaju jedinstvenu poziciju u borbi sa deformitetima od Juvenilnih bolesti pa sve do gerijatrije, tako da niko nije dovoljno vješt za rješavanje pomenutih i sličnih zdravstvenih problema, kao što su fizioterapeuti. Oni su kvalifikovani da donesu nezavisnu procjenu o pružanju usluga za koje su edukovani, odnosno za koje posjeduju određena znanja i vještine i za čiju se primjenu smatraju sposobnim. Fizioterapeut kao stručnjak fizioterapije, svojom djelatnošću upotpunjuje i proširuje usluge kako zdravstvenog turizma tako i medicinskog wellnessa-dodaje naš sagovornik.

On naglašava da je pozicija i uloga fizioterapeuta u društvu veoma važna i zahtijeva poštovanje, a profesija zakonsku regulaciju. Ističe da su svu energiju i znanje usmjerili ka tom cilju te da su uvjereni u uspjeh.

Iz Udruženja apeluju na Ministarstvo zdravlja da poveća broj zaposlenih fizioterapeuta u javnim zdravstvenim ustanovama a posebno na sjeveru Crne Gore. Kažu da pojedini gradovi nemaju fizioterapeuta u domu zdravlja: Žabljak, Plav, Andrijevica, Nikšić, a u Rožajama, Kotoru, Ulcinju i Pljevljima je zaposlen po jedan fizioterapeut. Tako mali broj uposlenih fizioterapeuta ne može adekvatno odgovoriti potrebama zdravstvenih osiguranika, na svim nivoima zdravstvene zaštite a posebno na primarnom nivou (domu zdravlja).

Mn. M.