Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

NARANDŽASTI ALARMI U OKRUŽENJU: Hoće li jesen iz Hrvatske, Srbije i Bosne doći u Crnu Goru

letnja-kisa_5U Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini objavljeni su narandžasti alarmi zbog mogućnosti grmljavinskog nevremena praćenog snažnim udarima vjetra. I u Srbiji od ponedjeljka najavljuju klimatski kraj ljeta i početak jeseni koja će biti praćena padom temperature.  – Još danas i završavamo s ljetom. Već sjutra ulazimo u umjereno toplu jesen sa drastično nižim temperaturama, i to za 10 do 15 stepeni – najavljuje za „Blic“ vremensku prognozu za Srbiju meteorolog Nedeljko Todorović.

Biće to, kako dalje ističe, prava promjena iz ljeta u jesen.

–  Cijele sljedeće sedmice možemo očekivati da će se maksimalna dnevna kretati od 20 do 25 stepeni. Sredinom septembra vrijeme će biti umjereno toplo i tada možemo očekivati da temperatura vazduha bude od 25 do 30 stepeni – objašnjava Todorović.

Ista prognoza očekuje se i u Hrvatskoj.

letnja-kisa_7

Što se tiče Crne Gore, vremenski izgledi su ovakvi.

–  Tokom ponedjeljka i utorka na jugu malo do umjereno oblačno sa dužim sunčanim intervalima, a u sjevernim predjelima promjenljivo oblačno i uglavnom u ponedjeljak ujutru ponegdje sa slabom kišom. U srijedu suvo sa dužim sunčanim periodima, a u četvrtak mjestimično kiša. Biće uslova i za kratkotrajne pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab do umjeren, u nedjelju preko dana zapadnih smjerova, a zatim sjeverni i sjeveroistočni, koji će u noćnim i jutarnjim satima pojačati – ponegdje na udare i jak. Najviša dnevna temperatura vazduha početkom perioda u padu, nešto osjetnijem u nedjelju, u srijedu u blagom porastu, a u četvrtak ponovo u osjetnom padu – piše na sajtu Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

Sajt Accuweather za danas u Podgorici najavljuje 34 stepena, za nedjelju, ponedjeljak i srijedu 29 stepeni, za utorak 28, dok nas u četvrtak očekuje zahlađenje i temperatura 22 stepena.

Prir. B.R.

Foto: Boris Šekularac