Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

SLIKOVNICA ZA SNOVE: U rekordnom roku uspavljuje djecu

uspavanka

,,Zeko želi da spava” naslov je slikovnice koja je postigla veliku popularnost za kratko vrijeme, jer kako tvrde njeni autori mališane uspavljuje već na trećoj stranici. Autor knjige, švedski psiholog Carl-Johan Forssen Ehrlin je koristio u knjizi pozitivne tehnike koje uvjeravaju djecu da se opuste, fokusiraju na priču i otplove u snove.

Priča je napisana na 26 stranica, a tu su i uputstva roditeljima koje riječi i kada trebaju naglašavati, kojim tonom glasa trebaju da čitaju i koliko puta trebaju da zijevaju.

uspavanka1

-Ideja za ovakvu knjigu pala mi je na pamet dok sam u automobilu vozio svoju majku. Ona je tokom vožnje zaspala, a ja sam svoje zamisli zapisao na komadiću papira, pored puta, gdje sam se zaustavio. Do sada sam pisao knjige o samopomoći, a ovo je prva koju sam namijenio isključivo djeci -rekao je Carl-Johan Forssen Ehrlin Telegraphu.

uspavanka2

Nakon objavljivanja, uslijedile su i prve javne zahvalnice roditelja. Emelie Mitroulis Helldén tvrdi kako je knjiga 100 odsto efikasna. -Zahvaljujući ovoj knjizi moje dvoipogodišnje godišnje djete zaspe za deset minuta, a ne za dva sata, što je do sada bio slučaj. Slikovnicu joj čitamo zadnje dvije nedjelje i sve ranije tone u san. Jučer je zapsala već na drugoj stranici.”, napisala je na službenim stranicama knjige ova majka.

uspavanka3

 

Na priču o zeki koji želi da spava nisu imuna ni starija djeca.

-Večeras smo našoj četvorogodišnjoj princezi prvi puta čitali ovu knjigu. Zaista sam iznenađena kako je brzo zaspala. Zaklopila je oči već na trećoj stranici – napisala je ispod fotografije Louis Camp.

Knjiga je u rekordnom roku postala najprodavanija slikovnica izdavača Books and Entertainment Media, Amazon, Velika Britanija. Nažalost, na crnogorski jezik još uvijek nije prevedena.