Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

OSLO: Japanskoj organizaciji Nobelova nagrada za mir

Foto: Wikimedia/Jonathunder, pixabay/jeffjacobs1990

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir dobila je japanska organizacija “Nihon Hidankio”, saopštio je Nobelov komitet u Oslu. U obrazloženju odluke ističe da se ovom masovnom pokretu prestižna nagrada dodjeljuje zbog svojih napora za svijet bez nuklearnog oružja, kao i za zalaganja da ono nikada više ne smije da se upotrijebi.

Masovni pokret, poznat kao “Hibakuša”, nastao je kao odgovor na atomske napade u avgustu 1945. godine, dok su njegovi članovi neumorno radili na podizanju svijesti o katastrofalnim humanitarnim posljedicama korišćenja nuklearnog oružja.

Postupno se razvila snažna međunarodna norma, poznata kao “nuklearni tabu”, koja je upotrebu nuklearnog oružja stigmatizovala kao moralno neprihvatljivu.

– “Hibakuša'’ nam pomaže da opišemo neopisivo, zamislimo nezamislivo i shvatimo neshvatljiv bol i patnju uzrokovanu nuklearnim oružjem. Odbor želi da prizna ohrabrujuću činjenicu – nijedno nuklearno oružje nije korišćeno u ratu za gotovo 80 godina. Napori ‘Nihona Hidankioa’ i drugih njegovih predstavnika, uveliko su doprinijeli uspostavljanju nuklearnog tabua – navodi se u obrazloženju Komiteta.

U obrazloženju se dodaje i da je “Nihon Hidankio” dao hiljade iskaza svjedoka, izdao rezolucije i javne pozive, te slao godišnje delegacije u Ujedinjene nacije i druge mirovne konferencije da bi podsjetio svijet na hitnu potrebu za nuklearnim razoružanjem.

– Jednog dana ‘Hibakuša’ neće biti među nama kao svjedok istorije, ali uz snažnu kulturu sjećanja i kontinuiranu predanost, nove generacije u Japanu prenose iskustvo i poruku svjedoka. Inspirišu i obrazuju ljude širom svijeta. Na taj način pomažu u održavanju nuklearnog tabua. Nobelova nagrada za mir za 2024. ispunjava želju Alfreda Nobela da prizna napore od najveće koristi za čovječanstvo – kaže se u obrazloženju Komiteta.

Nobelova nagrada za mir je priznanje za posebne zasluge na poljima spajanja naroda, razoružanja ili smanjenja svjetskih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja kao i održavanja mirovnih konferencija.

Od ustanovljavanja, Nobelovu nagradu za mir dobilo je 110 pojedinaca i 30 organizacija, a pojedine organizacije su dobile nagradu više puta.

Izvor: RTS