Porto Novi
PREPORUKA SPORT

INIJESTA ZAVRŠIO KARIJERU: Fudbalski mađioničar koji je ispisao najljepše sportske priče

Foto: Kenta Harada/Getty Images

Jedan od najboljih veznih igrača svih vremena Andres Inijesta stavio je tačku na svoju karijeru dugu više od dvije decenije.

Dječak iz malog grada Fuentealbilla koji je sanjao da postane fudbaler, donio je 2010. godine svojoj zemlji titulu prvaka svijeta, ali nije to sve… Dao je Inijesta Španiji još mnogo toga odigravši 131 utakmicu za reprezentaciju koja je osvojila sve što se moglo osvojiti.

Inijesta će uvijek biti i sinonim za najslavnije dane Barselone, sa kojom je ušao u istoriju zajedno sa Mesijem, Xavijem… Za katalonski klub igrao je 16 godina i osvojio četri puta Ligu šampiona, devet Primera, šest Kupova kralja, u Superkupu Španije sedam trofeja, kao i po tri FIFA klupskih svjetskih prvenstava i UEFA Superkupa.

Nakon Barselone, 2018. godine je prešao u japanski Kobe, kao kapiten kluba podigao je pehare Superkupa Japana i kupa Cara. Posljednju sezonu proveo je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u klubu Emirejts.

Povodom kraja karijere, Inijesta je na konferenciji za medije u Barseloni kazao ,,molim vas, dopustite mi da danas budem malo emotivan”.

– Nikada nisam mislio da će doći ovaj dan, nikada to nisam zamišljao. Sve ove suze prolivene ovih dana su suze emocija i ponosa, nisu to suze tuge. To su suze onog dječaka iz malog grada kao što je Fuentealbilla, koji je sanjao da postane fudbaler i ostvario sam taj san, uz mnogo žrtvovanja, nisam odustajao – rekao je.

Prikazan je i video sa najboljim Inijestinim potezima u bogatoj karijeri kao i scene kada je napustio Barselonu.

– Bio je ponos i zadovoljstvo predstavljati ovaj grb, za mene najbolji na svijetu. Imao sam čast da svakog dana gledam ,,Nou Kamp”, a onda i da igram na tom terenu. Najbolji period sam proveo u Barseloni. Bile su to magične godine, najbolje i jedinstvene, uživali smo u klubu i igrači i navijači – poručio je.

Inijesta je dodao da bi volio jednog dana da se vrati u katalonski klub, ali kao trener.

Jedno je sigurno, Inijesta je bio igrač koji je isključivo svojom magijom na terenu učinio da ga zavoli cijeli svijet, bez obzira za koji klub navijali. Fudbalski mađioničar koji je ispisao najljepše sportske priče.

N.P.