Porto Novi
NAŠE PRIČE SLAJDER

MARINA BANOVIĆ UOČI BRICS+ U MOSKVI: Samit će obezbijediti dugoročnu saradnju u modnoj industriji, dijelu ekonomije i kulture

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

Crnogorska dizajnerka Marina Banović biće predstavnica Montenegro Fashion Weeka na BRICS+Fashion Summitu u Moskvi, najvećem događaju te vrste za nova modna tržišta.
Očekuje je učešće u nekoliko zanimljivih segmenata, koji će biti realizovani u periodu od 2. do 6. oktobra.
– Čast mi je i odgovornost predstavljati crnogorsku modnu scenu. Smatram da će ovaj samit obezbijediti dugoročnu saradnju u modnoj industriji, dijelu ekonomije i kulture – kaže Banović za MNE magazin.
U fokusu će biti međunarodna izložba pod nazivom ,,Nasljeđe” i ona će predstavljati modernu interpretaciju kulturnog i nacionalnog značaja zemlje iz koje dizajneri potiču.
Banović za MNE magazin ističe da je najponosnija na prepoznatljivi modni izraz u svojim kolekcijama, prikazan kroz nasljeđe ,,iznjedreno u našoj tradiciji, kulturi, običajima”.

To će i predstaviti na Samitu.
– Moj rad je baziran na  modernoj interpretaciji savremenog odjevnog komada prevedenog iz nacionalnog kostima. Modni razvojni put, dvadeset godina istraživačkog rada nacionalnih obilježja, forme, tkanina… formirali su prepoznatljiv modni izraz u mojim kolekcijama koji počiva na tom nasljeđu – objašnjava naša sagovornica.
Dok se većina dizajnera okreće avangardnom/modernom, Banović pitamo i koliko je važno u kolekcijama da se vidi duh tradicije, nacionalnog i kulturnog nasljeđa, posebnosti zemlje iz koje dizajner dolazi.
– Važna su oba pristupa. I jedan i drugi dizajn u korelaciji daju sliku današnjeg vremena. Ostavljaju trag u istoriji mode novim mladim naraštajima za učenje i istraživanje koje će doprinijeti razvoju dizajna – naglašava Banović.
BRICS+ Fashion Summit okuplja lidere industrije, direktore modnih udruženja, proizvođače, dizajnere i stručnjake iz cijelog svijeta kako bi razgovarali o budućnosti mode, inovacijama, održivom razvoju, investicijama, proizvodnji, te vještačkoj inteligenciji.

To će biti prilika da Banović, kako ističe, podstakne viševektorsku saradnju u modnoj industriji, ojača kulturne i poslovne veze i sagleda sa ostalim učesnicima pitanja kao što su inovacije i održivi razvoj.
Sve to podstiče niz pitanja – koliko se investira u modnu industriju u Crnoj Gori, koliko je ona danas inovativna, koliko je ,,zelena”, odnosno koliko se vodi računa o ekološkom aspektu mode i na kraju da li je modna industrija sa vještačkom inteligencijom na dobitku ili gubitku…
Marina Banović ima odgovore.
– U školi gdje radim već desetak godina razvijamo eko školu i, shodno modulima koje vodimo, aktivno praktikujemo primjenu aktivnosti, vještina u programu Održivost u modi, zaštita životne sredine i razmišljaj zelenije. Među prvima smo se aktivirali kako bi budućim dizajnerima osnažili ideje i pripremili ih za nova tržišta – kaže Banović.
Podsjeća da je kao osnivač 1989. bila učesnik seminara na Žabljaku ,,koji je tek najavljivao ulazak u ekološku misiju”
– Usvajanjem deklaracije 20. septembra 1991. godine na Žabljaku, Crna Gora je postala prva ekološka država na svijetu i to je ‘92. predstavljeno na konferenciji UN o zaštiti životne sredine. Nastavili smo sa aktivnostima i osvješćivanjem ideje o održivosti, reciklaži kroz mnoge projekte prikupljanja stare odjeće, dekonstrukciji i vraćanju upotrebnosti, proizvodnji biorazgradivih cegera…To su teme kojima ćemo se baviti na Samitu – objašnjava naša sagovornica.
Dodaje da je u okviru primjene vještačke inteligencije i inovacija crnogorsko modno tržište pionir.
– Rado ćemo se priključiti savremenim tehnološkim tokovima i globalnoj modnoj porodici. Moda sa inovacijama i tehnološkim podrškama može biti na dobitku kroz olakšice, ako dizajneri kreativno sačuvaju lični izraz i implementiraju ga uz savremeno – ovom idejom zaključuje razgovor za MNE magazin Marina Banović.
B. Radonjić
Foto: B. Šekularac