Porto Novi
ART PREPORUKA

ART: Preminuo Donald Saderlend

Foto: EFE

Holivudska legenda Donald Saderland preminuo je danas u 88. godini.

Vijest je saopštio sin Kifer.

– Teškog srca saopštavam da je moj otac Donald Saderlend preminuo. Lično smatram da je bio jedan od najvažnijih glumaca u istoriji kinematografije. Nikad zaplašen ulogom, bilo dobrom, lošom ili ružnom. Volio je ono što je radio. Čovjek ne bi mogao više da poželi. Bio je to dobar život – napisao je Kifer Saderlend.

Saderlendova karijera trajala je od 1957. godine. Bio je dobitnik mnogih priznanja, a za njega su kritičari govorili kako je bio najbolji glumac koji nije osvojio Oskara. Zato su njegovu veličinu prepoznali iz Emija gdje je dobio priznanja za najbolje sporedne uloge u ostvarenjima ,,Citizen X”, gdje je glumio Mihaila Fetisova i ,,Path to War” za ulogu Klarka Kliforda. Ima svoju zvijezdu na Kanadskoj i Holivudskoj stazi slavnih. Rodna Kanada je u njegovu čast protekle godine izdala poštansku marku.

Tokom snimanja u Jugoslaviji filma ,,Kelly's Heroes” doživio je kliničku smrt.

– Bilo je to 1970. godine, kada sam u bivšoj Jugoslaviji šest nedjelja snimao film ,,Kelly's Heroes”. Na setu sam se strašno razbolio i smjestili su me u bolnicu. Imao sam jaki meningitis, a kako u bolnici nisu imali antibiotika, pao sam u komu. Rekli su mi da sam na nekoliko sekundi doživio kliničku smrt koje se čak i sjećam. Imao sam utisak da vidim plavi tunel kroz koji se spuštam obasjan bijelom svjetlošću. Fizički utisak bio je kao da se opirem uprtih stopala u krevet da me ,,smrt ne odvuče”. Očigledno je da sam uspio. Tada mi se jednostavno još nije išlo, ali moram priznati da je bilo vrlo izazovno i da sam u jednom trenutku pomislio i ,,zašto ne?” – kazao je Saderlend u intervjuu.

B.R.