Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

ČOVJEK ISPRED VREMENA: 159 godina od rođenja Nikole Tesle

 

TeslaPortrait– On će biti dijete oluje. Ne, biće dijete svjetlosti – bio je razgovor između majke najvećeg naučnika svih vremena Nikole Tesle i babice koja ga je donijela na svijet olujne noći 10. jula 1856. godine.

Otac mu je bio sveštenik, pa se stoga podrazumijevalo da i Nikola nastavi njegovim stopama. Međutim, dječaka su više interesovale prirodne nauke. To otac nikako nije odobravao sve do jednog dana kada je utvrđeno da Nikola boluje od kolere, te da je na samrti.

– Možda bih mogao da se oporavim ako mi dopustiš da studiram tehniku – rekao je Nikola ocu.

Otac je u očajanju kazao da će ići u najbolju tehničku školu na svijetu.

Nikola je ozdravio, a otac ispunio obećanje i otišao na Višu tehničku školu u Gracu. Na tim studijama Tesli se rodila ideja o stvaranju obrtnog polja.

U Njujork se preselio 1884. godine. U toj zemlji otkriva naizmjeničnu struju, obrtno magnetno polje, indukcioni motor, transformator, struje visoke frekvencije, radio, telekomandu radio-talasima, motore, generatore naizmjeničnih polifaznih struja. Na Nijagarinim vodopadima sagradio je veliki turban koji stvara električnu energiju. Pomoću rendgenskog zračenja napravio je prve snimke djelova ljudskog tijela. Tehnologiju za ,,pametne” telefone izumio je još davne 1901. godine.

Jedinica za jačinu magnetne indukcije nosi njegovo ime – T – tesla.

Teslathinker

 

Zanimljivosti

Smatrali su ga osobenjakom.

Spavao je samo dva sata, nije volio da dira kosu drugima, užasavao se okruglih predmeta.

Glancao je cijelu trpezariju prije večere. Koristio bi tačno 18 salveta.

Američka vlada srušila je Teslin toranj na Long Ajlandu jer je smatrala da ga njemački špijuni koriste za špijunažu u Drugom svjetskom ratu.

Imao je fotografsko pamćenje, Sve je pamtio, od knjiga do slika. Imao je sposobnost vizuelizacije u tri dimenzije. Koristio je vizuelizaciju da kontroliše užasne noćne more od kojih je patio još kao dijete.

Nije se rukovao ni sa kim, jer je strahovao od prenošenja bakterija. Taj strah nosio je u sebi još od skoro kobnog obolijevanja od kolere kao tinejdžer.

Bio je očaran golubovima. Svakog dana je dolazio u park da ih nahrani, a ranjene i bolesne je odnosio u svoj apartman, pa su se mnogi gosti hotela žalili na buku i smrad. Ipak, jedna golubica je zauzela posebno mjesto u njegovom srcu, volio je kao nijedno drugo biće, brinuo se o njoj i isticao da dok god je ima, postoji svrha u njegovom životu. Nastavio je da se brine o njoj i kada se razboljela, a njena smrt ga je duboko pogodila.

Tesla je tvrdio da može čuti grmljavinu na udaljenosti od 880 kilometara. Prilikom posjete Budimpešti čuo je otkucaje ručnog sata osobe koja se nalazila tri sobe od njegove. Slijetanje muve na sto u glavi bi mu izazivalo tutnjavu. Zvuk lokomotive, udaljene od njega tridesetak kilometara, natejrao bi da se čak i njegov sto i tlo pod nogama zatresu, što je u njegovom tijelu izazivalo veliki bol.

Nije volio nakit, naročito ženske biserne minđuše. Ta odbojnost išla je do te mjere da bi u potpunosti izbjegavao razgovor sa ženama koje su ih nosile.

Imao je opsesivno-kompulzivni poremećaj, To se najbolje ogledalo na primjeru broja tri i svim ostalim koji su djeljivi sa tri. Tako je tri puta redom prao ruke, tri puta bi obilazio zgradu, pa tek onda ušao u nju.

Po priči njegovih prijatelja i onih koji su imali prilike da se zateknu u restoranima koje je posjećivao, prije nego što bi zalogaj prinio ustima morao je izračunati njegovu zapreminu, jer u suprotnom ne bi osjećao nikakvo zadovoljstvo u jelu. Računao je čak i zapreminu šoljice kafe, tanjira supe… Kažu da je zbog svega toga uglavnom volio da jede sam.

U ranoj mladosti počele su da mu se javljaju slike i prizori, propraćene blještavom svjetlošću, koja mu je maglila pogled na stvarne prizore i predmete. Objašnjavao je da to nije halucinacija, već da u tom momentu stvarno može da uoči slike, u toj meri jasne i živopisne, da nekada nije mogao da razjasni šta je stvarno, a šta ne.

Citati

– Nije mi žao što su krali moje ideje, već što nisu imali svoje.

– Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama.

– Od svih ,,sila trenja”, ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje – ono što Buda naziva ,,najvećim zlom u svijetu”.

– Kako mnoge generacije prolaze, naše mašine će biti pokretane snagom koja će se moći dobiti u bilo kojoj tački svemira. Ova ideja nije bajka, ona je itekako ostvariva. Čovjek je bio vođen time mnogo prije instinktom ili razlogom, bila je izražavana na mnogo načina, na mnogo mjesta u staroj i novoj prošlosti. Nalazimo ga u dražesnom mitu o Anteusu, koji snagu dobija iz zemlje.
– Privlačenje i odbijanje to su neobične pojave. Poticajne i uzbudljive. Elektricitet i magnetizam jedinstvene su sile u prirodi.
B.R.

Foto: Blogspot