Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

PLANINARENJE: Šestorica Nikšićana iz PSK Javorak osvojili Elbrus

11292016_1076542219040610_1929675567_nŠestočlana ekspedicija nikšićkih planinara iz PSK Javorak osvojila je danas Elbrus, najviši vrh Evrope visok 5642 metra.

Taj izuzetno težak i zahtjevan poduhvat uspješno su savladali Marko Blečić, Nikola Blečić, Ivan Kalezić, Dušan Vujić, Dragutin Vujović i Željko Žugić.

Hrabri Nikšićani stali su nogama na krov Evrope odakle se danas u prijepodnevnim časovima zavijorila crnogorska zastava.

Momci iz Javorka još jednom su pokazali sposobnost i psihičku i fizičku izdržljivost.

– Krenuli smo oko pet ujutro. Na vrhu smo bili dva, tri minuta samo da napravimo po fotografiju. Vjetar je bio prejak, a uslovi za penjanje loši. Trebalo nam je oko pet sati, mada to je bio završni uspon. Radili smo aklimatizacije do 3.400 metara i 4.600 metara nekoliko dana prije završnog uspona – kazao je za Dnevne novine Nikola Blečić.

Iako su najavili prelijepo vrijeme sa blagim vjetrom, imali su vidljivost od 20 metara i vjetar od 40 km/h, sa udarima do 60-70.

Prije završnog uspona, odradili su aklimatizacione uspone penjući Čeget (3440) i Skale Pastuhove (4600).

Drago Vujović, Ivan Kalezić i Dušan Vujić spustili su se skijama sa vrha.

Najviši vrh Kavkaza – Elbrus smatra se i najvišim vrhom Evrope, dok je ta titula ranije pripadala Mon Blanu, koji je za 823 metra niži od Elbrusa.

Naime, to je prvi put da neko iz ekipe PSK Javorka osvaja Elbrus, iako ta ekipa planinara ima bogato iskustvo u osvajanju vrhova.

Elbrus je poznat kao surova planina, sa dosta niskim temeparturama koje se spuštaju i do 20 stepeni ispod nule.

Planinari Marko Blečič i Dragutin Vujović, koji su se danas uz Kalezića, Blečića, Žugića i Vujića ispeli na najviši vrh Evrope, prije pet godina osvojili su i ćudljivi Mont Everest (8.840), poznat kao ,,krov svijeta“.

Tada su uz planinara Đorđija Vijučića uspjeli da uđu u istoriju i ispišu zlatnu stranicu crnogorskog sporta i alpinizma.

Izvor: CDM/Dnevne novine