Porto Novi
DRUŠTVO DRUSTVO_IZDVOJENO

AKTUELNO: U Crnoj Gori evidentirano 42 odsto informatički nepismenih žena

googleplusPredsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović i ministar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Suad Numanović uručili su danas u Budvi sertifikate polaznicama obuke za rad na računaru, koju su pohađale nezaposlene žene sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, kancelarije u Budvi.
Kako je saopšeno iz PR službe Optštine Budva, cilj obuke je unaprijeđenje profesionalnih znanja i doprinos podizanju nivoa konkurentnosti nezaposlenih žena na tržištu rada. Obuka je dio aktivnosti koje Sekretarijat za lokalnu samoupravu Opštine Budva sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, a koje su dio Lokalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti u opštini Budva za 2015. i 2016. Sertifikat je dobilo 19 polaznica kursa koje su uspješno završile kurs.

– Rađenović je čestitao polaznicama i poželio im uspjeh prilikom budućeg zapošljavanja ili bavljenja privatnim biznisom, istakavši da Opština Budva prepoznaje projekte koji se bave prije svega edukacijom u cilju podizanja konkurentnih kapaciteta nezaposlenih na tržištu rada – navodi se u saopštenju.
Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović kazao je da je u Crnoj Gori evidentirano 42 odsto žena koje su informatički nepismene, a da sama ta činjenica govori o potrebi podržavanja jedne takve akcije, sa ciljem da se kroz informatičku pismenost stvore pretpostavke za kvalitetniji izlazak na tržište rada, a samim tim lakšeg zapošljavanja i ekonomskog snaženja žena.

– Imamo jasan pravac kako da pomognemo našoj ženskoj populaciji, a ovo je samo jedan od vidova koj će nam doprinijeti da imamo što više žena u biznisu – istakao je.
Šef Biroa rada u Baru Željko Rolović istakao je da prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore žene kao kategorija imaju veliki udio u dugotrajnoj nezaposlenosti, tako da se one trebaju motivisati i osnažiti da same sebe projektuju na tržištu rada.

rtcg.me

Foto: The business woman media