MAGAZIN PREPORUKA

VREMEPLOV: Elvisov ružičasti ,,kadilak” dio muzejske postavke

Elvis-pink-Cadillac

Elvis ispred svog ,,kadilaka”

Narednog mjeseca, 7. jula, navršava se tačno 60 godina otkako je američki pjevač Elvis Prisli majki Gledis na poklon kupio ,,kadilak flitvud s 60” i tako ovaj automobil uveo u legendu poznatu kao ,,ružičasti kadilak”.

Kako gospođa Prisli u to vrijeme nije posjedovala vozačku dozvolu, Elvis se u ,,kadilaku” vozio sa bendom ,,Blue Moon Boys” na nastupe širom Amerike.

Automobil je kupljen u plavoj boji sa crnim krovom. Međutim, kako je Elvis pomenuo ružičasti ,,kadilak” u pjesmi ,,Baby, let’s play house” koja je prva koja mu je donijela peto mjesto na nacionalnoj ,,Bilbordovoj” top-listi, pjevač je automobil dao komšiji iz ulice Lamar, Artu, koji ga je prefarbao u pink. Bila je to posebna ružičasta nijansa koju je Art nazvao ,,Elvis Rose”.

Graceland-with-Pink-Caddy

,,Kadilak” parkiran ispred Grejslenda

U to vrijeme kompanija ,,Ford Motor” bila je jedina koja je proizvodila automobile u ružičastoj nijansi. Dizajner modela ,,kadilak flitvud” iz serije 60 bio je Bil Mičel. Automobil je sastavljan u fabrici u Detroitu. Bio je to sedan sa četvoro vrata. Imao je veću snagu od prethodnika – 250 kilometara na sat. Koštao je 4.342 dolara, a prodato je 18.300 komada. Ono što je bila novina te godine u izradi ovog modela jeste daljinski upravljač.
Originalni primjerak Elvisovog automobila sada je dio postavke muzeja u Grejslendu.

Mnoge pjesme ispjevane su o legendarnom ružičastom ,,kadilaku”, snimljen je istoimeni film sa Klintom Istvudom, a Robert Dan napisao je i roman istog naslova. Džon Prajn je svoj cijeli album nazvao ,,Pink Cadillac”, a isto ime Brus Springstin dao je pjesmi. Areta Frenklin pjeva o ružičastom ,,kadilaku” u pjesmi ,,Freeway of Love”.

Tokom posjete predsjednika SAD Džordža Buša i premijera Japana Juničira Koizumija Grejslendu u junu 2006. godine ružičasti ,,kadilak” izvezen je ispred.

B.R.

Foto: truthaboutcars.com