PREPORUKA SPORT

AUSTRALIJA: Sud raspušten do sjutra ujutru, Đoković pred Komisijom večeras

Detalj sa današnjeg trening u Melburnu (foto: Martin Keep / AFP – Getty Images)

Sudija Entoni Keli je nakon kratke pauze obavijestio obje strane da je sud raspušten do sjutra ujutru. Stranke su se usaglasile oko lokacije zadržavanja Đokovića, a ona je za sada nepoznata.
Novak Đoković biće saslušan pred Imigracinom komisijom u 22 sata večeras po našem vremenu (subota, osam sati ujutru po australijskom vremenu).
Advokat Vlade Australije Stiven Lojd predložio je da nakon toga Đoković bude u pritvoru u advokatskoj kancelariji gdje će biti i službenici Granične službe do podneva.
Sudija Entoni Keli je naredio da proces bude nastavljen pred Federalnim sudom, što je negativna odluka po Đokovića jer su njegovi advokati insistirali na tome da slučaj ostane pred Federalnim okružnim sudom kako bi bio okončan u najbržem mogućem roku.
Sudija Keli imao je konkretne zahtjeve upućene ka Đokovićevoj odbrani. On je naredio da pravni tim srpskog tenisera preda formalnu žalbu i formalnu pisanu izjavu, među kojima se nalazi i kopija razloga zašto je ministar naredio deportaciju. Ponovo je izrazio namjeru da do deportacije Đokovića ne može doći prije okončanja sudskog procesa.
– Mislim da je važno priznati da to pitanje uopšte nije objašnjeno tokom prethodnog postupka u ponedeljak šta, po smjernicama ATAGI-ja (Australijskog tijela za imunizaciju), znači biti potpuno vakcinisan. Pravilo je, kako sam razumio, da svako bude vakcinisan, osim u slučaju kada postoji osnov za medicinsko izuzeće. Ako postoji izuzetak i ako je Novak Đoković imao Australijsku putnu deklaraciju koja je odobrena i dato mu je zeleno svijetlo, mislim da onda taj dio slučaja ostaje neriješen- kazao je Keli.
Đokovićev advokat Nikolas Vud naglasio je da je ministar zauzeo ,,radikalno drugačiji” pristup ovom slučaju, smatrajući da će Đoković ,,uzbuditi antivaksere”.
Vud je, takođe, naglasio da je ,,svaki minut prije nego što turnir počne u ponedjeljak dragocjen”.
On je okrivio vladu što je donijela odluku ,,nešto posle 18 sati u petak”, četiri dana nakon odluke Federalnog okružnog suda i više od nedjelju dana nakon prvobitne odluke. Takođe se pozvao na pisanje medija o tome da je ministar za migracije Aleks Hok bio opterećen dugim podnescima Đokovićevog tima.
Vud otkriva da je Đokovićev materijal uključivao naučne članke o prirodnom imunitetu i otkriva da je Hok svojom odlukom pokazao da ih nije pročitao.
On kaže da ministar smatra kako će “antivakseri biti uzbuđeni” ako se Đokoviću dozvoli da ostane u Australiji, ali dodaje da ministar ne razmišlja o efektima deportacije Novaka Đokovića iz zemlje na tu zajednicu, rekavši da je to ,,očigledno iracionalno”.
– On nema racionalnu osnovu da kaže da bi ostanak Đokovića izazvao popularizaciju antivaksera – jasan je Vud.
Naglasio je da su razlozi Aleksa Hoka u ,,potpunoj suprotnosti” sa onime što su iznijeli graničari na aerodromu.
– Delegat je rekao da Đoković može da zarazi druge ljude jer nije vakcinisan. Sada je kazao nešto drugačije – istakao je Vud.
Izvor: Sport Blic/Novosti