Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

MUKE SA TINEJDŽERIMA: Mora se znati do kada traje noćni izlazak

tinejdzeri

Tinejdžeri vole da testiraju granice i odlažu vrijeme povratka kući kada su sa društvom. Zato je važno da roditelj postavi  granice i dogovori se precizno do kada bi oni trebalo da budu kući radnim danima, a kada vikendom i tokom raspusta.

Prije nego što se počne ,,držati bukvica” adolescentu, mora se imati na umu da on vjerovatno želi da se vrati na vrijeme i legne u krevet, ali mu nije lako da kaže pred drugovima i drugaricama ,,umoran sam, idem kući, grdiće me mama”, ako svi njegovi prijatelji žele da ostanu. Zato bi trebalo da nauči da im kaže: ,,ako ne dođem na vrijeme, neću sjutra moći da izađem”.

Očekivano je da će se tinejdžer buniti i gunđati, govoriti roditeljima da su ,,tirani i da žive u prošlom vijeku”, ali takvi su adolescenti. Kada se malo smiri, roditelj  se dogovara koje je prikladno vrijeme za dolazak kući i naglašava da to radi  samo zato što voli svoje dijete i brine za njegovu bezbjednost, a ne jer želi da ga kontroliše i uništava mu život. Takođe, naglašava da može da dobije ustupke ako ih zasluži dolascima na vrijeme, pa se u specijalnim prilikama rok može produžiti za pola sata, sat.

Zahtijevajte od djeteta da uvijek kaže gdje ide, za svaki slučaj. Ako se dogodi da zakasni, ne treba ga odmah drastično kazniti, jer će to podstaći želju za pobunom, da se iskrade iz kuće, prespava kod drugara… Čekajte ga budni, na vratima, jer će ga peći savjest zbog kašnjenja i neće moći da slaže kad je došao kući.

Tinejdžeru treba dati do znanja da je roditelj razočaran  jer se očekuje da drži riječ i poštuje dogovor. Pošto to nije uradio, ne treba da  očekuje da će njegovi roditelji  ispoštovati dogovore poput kupovine novih patika, telefona, pravljenja omiljene torte…