Porto Novi
ART PREPORUKA

UNDERHILL FEST: Priča o Jugoslaviji kroz ,,Titove naočare”

Šesti Međunarodni festival dugometražnog filma, Underhill fest, počeo je u Podgorici 4.juna i, sudeći prema riječima organizatora, za sada su zadovoljni odzivom publike. Festival, na kome će biti prikazan 21 film, trajaće do 12.juna.

vuk perovic

Vuk Perović

Umjetnički direktor Festivala Vuk Perović za MNE magazin kaže da je do sada publika odlično reagovala na filmove i da se na pojedinim projekcijama tražilo mjesto više. Upravo je takva atmosfera, između ostalog, bila i na sinoćnjoj projekciji filma ,,Pepe Muhika – Lekcije iz cvjetne leje”. Osamdesetogodišnji najsiromašniji predsjednik u svijetu, koji je 70 odsto svojih prihoda poklanjao u dobrotvorne svrhe, ,,dijelio je savjete” gledaocima zbog čega je epilog ostvarenja izmamio gromoglasan aplauz.

Perović ističe da imaju razlog da budu zadovoljni prvim dijelom Festivala i da se raduju ono što ih očekuje narednih dana.

On kaže da će u filmskom programu večeras prirediti jednu vrlo zanimljivu priču o njemačkoj glumici koja vodi porijeklo iz zemlje koja više ne postoji – Jugoslavije. Priča o nekadašnjoj zajedničkoj domovini ispričana je, kako navodi, iz jednog novog i vrlo zanimljivog ugla. Fim,, Titove naočare” biće prikazan u 21 sat.

UNDERHILL

foto: Dalibor Ševaljević

-Rediteljka filma Regina Šiling je gošća festivala tako da će publika imati priliku da je pita sve što je zanima –kaže Perović.

Poslije razgovora sa Reginom,  prikazaće ,,Bujicu ljubavi”, izuzetno duhovitu priču koja se dešava u jednom selu u Transilvaniji i jasno pokazuje da godine nikada nijesu prepreka za ljubav i romantiku.

-Današnji program je svakako nešto što niko koga zanima film ne bi trebalo da propusti-kaže umjetnički direktor Festivala.

Program već počinje od  18 sati kada će biti biti upriličen vrlo zanimljiva Dokumetarna kuhinja. Perović navodi kako će razgovrati sa članovima žirija o njihovom nikada jednostavnom zadatku.

-Erol Bilibani će predstaviti DokuFest iz Prizrena, jedan od najzanimljivih evropskih festivala. Draga Kanjevac će podijeliti svoja iskustva dok je radila na filmu ,,Sonja”, ostvarenju za koje se tražila stolica više na III UnderhillFestu, dok će Senad Šahmanović govoriti o festivalskom iskustvu sa njegovim filmom ,,Umir krvi” –kaže Perović.