Porto Novi
PREPORUKA SPORT

TOKIO 2021: Objavljen raspored Olimpijskih igara

Ilustracija

Objavljen je raspored Olimpijskih igara koje će naredne godine, od 23. jula do 8. avgusta, biti održane u Tokiju.
Takmičenja će početi softbolom, dva dana prije same ceremonije otvaranja, 21. jula 2021. godine u dva sata ujutru po našem vremenu (9 sati ujutru po japanskom vremenu) i to na bejzbol stadionu ,,Fukušima Azuma”. Istog dana počeće i preliminarne fudbalske utakmice. Na dan otvaranja Igara, 23. jula, biće priređeni veslački preliminarni događaji i streljaštvo. Dan kasnije, 24. jula u 1:30 sati ujutru po našem vremenu (8.30 sati po japanskom), biće organizovano i prvo uručenje medalja i to streljašicama u takmičenju gađanje vazdušnom puškom, deset metara. Tog dana će biti uručene medalje u ukupno 11 disciplina – streljaštvo, biciklizam, mačevanje, džudo, taekvondo, dizanje tegova i druge.
Košarkaši i košarkašice na parket će izaći 24. jula i vještine pokazati u disciplini 3×3. Zanimljivo će biti i 25. i 26. jula, kada na scenu stupaju vozači i vozačice skejtborda. Sportsko penjanje će biti priređeno od 3. do 6. avgusta.
Organizatori očekuju da će se navijačima dopasti i događaji 31. jula i 1. avgusta kada su pripremili, za subotu uručenje 21 medalje, uključujući i prve olimpijske discipline poput džudo mješovitog tima, triatlona, mješovito, štafete i streljaštva, mješovito. Tog dana biće odigrane četvrtfinalne utakmice u fudbalu i to na četiri različita mjesta u Japanu. U nedjelju će biti uručeno 25 medalja, uključujući trku na 100 metara za muškarce, finale u gimnastici, u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i finale u tenisu, u singlu za muškarce, te mačevanje.
U drugom dijelu Olimpijskih igara, od 30. jula do zatvaranja, biće održana polufinala i finala u rvanju, karateu, zatim ostalim timskim sportovima, te atletici. Štafete 4×100 metara, u muškoj i ženskoj kategoriji, biće priređene 6. avgusta.
,,Super subota” 7. avgusta imaće 34 finala – u košarci, odbojci i fudbalu u muškoj kategoriji, zatim maratonu za žene, onda bejzbolu, ritmičkoj gimnastici, individualno i umjetničkom plivanju, timskom.
Završni dan, 8. avgusta, počinje u Saporu, finalom maratona u muškoj kategoriji. Finale u vaterpolu za muškarce biće održano u 9.30 sati ujutru po našem vremenu (16:30 h po japanskom vremenu).
Prvi put u istoriji Olimpijskih igara ceremonija uručenja medalja u ženskom maratonu biće održana na dan zatvaranja. Tada će biti priređena i dodjela odličja u muškom maratonu.
B.R.