Porto Novi
PREPORUKA SPORT

NBA ALL STAR UTAKMICA: ,,Najbolja svih vremena” u noći posvećenoj Kobiju Brajantu

Foto: Jonathan Daniel/Getty Images

Kakva noć u Čikagu. Tim Lebron pobijedio je Tim Janis 157:155 u samoj završnici All Star utakmice slobodnim bacanjem Entonija Dejvisa.
Meč je obilovao prelijepim potezima, zabavnim slavljem Nikole Jokića, bilo je i svađe sa sudijama i preokreta.
Bilo je to treće uzastopno slavlje Tima Lebron, ali prvo u utakmici koja se igrala po novim pravilima. Naime, svaka četvrtina igrala se zasebno, a pobjednik svake od prve tri četvrtine zaradio je po 100.000 dolara u dobrotvorne svrhe za svoju ekipu. Taj novac odlazio je za školovanje – Tim Lebron igrao je za Chicago Scholarse, a Tim Janis za After School Matters. Prve tri četvrtine igrale su se po 12 minuta. Nakon tri četvrtine, poeni iz svake od njih su zbrojeni i na taj ukupni skor u tom trenutku vodećeg tima dodat broj 24 u čast Kobija Brajanta. Dakle, Tim Janis je nakon treće četvrtine imao vođstvo 133:124. Na 133 dodat je broj 24 i time se u zadnjoj, četvrtoj četvrtini moralo doći do skora 157. Ova četvrtina se igrala bez vremenskog ograničenja, a pobjednik je bila ona ekipa koja je prva došla do zadatog broja koševa. Kod rezultata 156:155 Dejvis je promašio prvo slobodno bacanje, ali je pogodio drugo za 157:155 i donio Timu Lebronu pobjedu.

Foto: Nuccio DiNuzzo/EPA-EFE

Kavaji Lenard ponio je titulu MVP koja od ove godine nosi naziv po Kobiju Brajantu. Lenard je upisao 30 koševa, uz sedam skokova i četiri asistencije.

Foto: Kyle Terada-USA TODAY Sports

Od ograča iz regiona, Ljubljančanin Luka Dončić postigao je u svom debiju na All Star utakmicama osam poena, uz četiri asistencije, po skok i blokadu za 18 minuta, dok je Somborac Nikola Jokić, kojem je ovo bilo drugo učešće na All Star utakmici, za 12 minuta upisao pet poena, dva skoka, po jednu asistenciju ukradenu loptu.

Foto: Nathaniel S. Butler/NBAE via Getty Images

Janis Adetokunbo je bio najefikasniji u svom Timu Janis sa 25 poena i 11 skokova.
Zabilježeni su i rekordi – Tim Lebron postigao je 53 poena u prvoj četvrtini, Lebron Džejms odigrao 16. All Star utakmicu, a prestigao je i Karima Abdula Džabara u najviše minuta provedenih na parketu u All Star utakmicama u karijeri.

Foto: EPA

Sportski novinari širom svijeta složni su u jednom – bila je ovo najbolja NBA All Star utakmica ikada. A to i zaslužuje, jer cijela noć je bila posvećena Kobiju Brajantu. Bilo je izuzetno emotivno od samog početka i govora Medžika Džonsona, sa učesnicima All Star utakmice u pozadini. Legendarni Džonson podijelio je sjećanja na Dejvida Šterna i koliki je on uticaj imao na njega i NBA uopšteno, kasnije dovodeći igrače iz svih krajeva svijeta, te kako mu je dopustio da odigra NBA All Star meč kada je čuo da boluje od side, a imao je i dirljive riječi vezane za Brajanta.
– Nikada neće biti više takvog igrača kao što je to bio Kobi, koji je u jednoj utakmici postigao 81 poen, a u zadnjoj koju je odigrao 60. Osvojio je pet NBA prstenova. Međutim, ono na što sam zaista ponosan, kada govorimo o Kobiju Brajantu, jeste da je bio strastven u tome da bude odličan otac, suprug, filmadžija, ovaj mladić osvojio je Oskara, tako da svima nam je teško pala njegova smrt. Teška su ovo vremena za cijelu NBA porodicu i zato vas molim da ustanete i da se uhvatite za ruke, prigrlite jedno drugo i odamo poštu Dejvidu Šternu i Kobiju Brajantu sa osam sekundi ćutnje – kazao je Džonson.
Suze na licima publike i igrača nisu se ni osušile, a na sceni je već bila Dženifer Hadson koja je izvođenjem numere ,,For All We Know” odala počast Brajantu, sama jedva suzdržavajući suze. Na velikom ekranu smjenjivale su se fotografije Brajanta i kćerke Đane koja je poginula s ocem u padu aviona. Sve ovo izazvalo je snažne emocije u  dvorani.

Reper i glumac Komon je, takođe, dotakao publiku svojim odavanjem počasti svima koji su rođeni u Čikagu, kao i on ili koji su igrali u Čikago bulsima. Tako je rasplakao i Dvejna Vejda pomenuvši ga u repovanju protekle noći.
– You’ll bring out the best and the greats / And inspire others like 23 did for 8 / And being from Chicago, you can possess that Mamba Mentality / And that’s dedication and that’s the fight / So even in the darkest times, you’ll feel Kobe’s light – odrepovao je Komon u čast Kobiju Brajantu.
Brojevi 23 i 8 odnose se na uticaj Majkla Džordana (dres 23) na Kobija Brajanta (dres 8).
Nakon ove posvete, Komon je oduševio i originalnim predstavljanjem učesnika All-Star utakmice.

Tenil Arts otpjevala je himnu Kanade ,,Oh Canada”, a Šaka Kan himnu Amerike ,,The Star-Spangled Banner”.
Kan, Komon i Majkl Džordan rođeni su u Čikagu.
B.R.