Porto Novi
ART PREPORUKA

DRUGI DAN BIJENALA U CNP-U: Izložba plakata studenata FLU i promocija knjige „Narodno pozorište Zetski dom 1941-1944“

Foto: Krsto Vulović

Drugi dan Bijenala crnogorskog teatra 2019. protekao je u znaku pratećeg programa festivala.
U Press sali CNP-a otvorena je izložba plakata studenata Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja ,,Bijenale CGT – FLU 2012/14/17” autorki prof. mr Ane Matić i doc. mr Adele Zejnilović. Izložbu čini selekcija od 32 plakata kojima je predstavljeno 17 mladih crnogorskih dizajnera: Denis Ćupić, Enis Grgurević Igor Benić (2012), Ana Marković, Anja Đurović, Iva Ivanović, Marija Milošević, Marko Nikičević, Maša Mušikić, Stefan Bulatović (2014), Anica Damjanović, Anuška Vušurović, Brankica Mikić, Ivana Kadić, Mia Raičković, Pavle Vujačić, Zorana Tošić (2017), saopšteno je iz Crnogorskog narodnog pozorišta.

Foto: Krsto Vulović

Prof. mr Ana Matić se, otvarajući izložbu osvrnula na značaj pozorišnog plakata kao važnog dijela vizuelnog identiteta predstave.
– Svrha plakata je da informiše, zavede, privuče nekoga ko još nije gledao predstavu i baci u razmišljanje publiku koja jeste. Plakat je neka vrsta vizuelnog prologa. Pozorišni plakat u Crnoj Gori još uvijek nije dobio svoje mjesto i ova izložba je na neki način inicijativa koju mi, kao dizajneri možemo da pokrenemo – kazala je Matić.
Istakla je i važnost intersektorske saradnje i želju da ova izložba pomogne mladim crnogorskim dizajnerima u budućim angažmanima, ali i pozorištima da u svom budućem radu razmotre korišćenje novih formi pozorišnog plakata.
– Saradnja koju smo realizovali sa Crnogorskim narodnim pozorištem je veoma značila svima nama jer smo kroz Bijenale imali divnu priliku da dobijemo tačan uvid u to što treba da uradimo u pozorišnim plakatima – kazala je Matić.

Denis Ćupić je jedan od studenata čiji su radovi postavljeni na izložbi. On je kazao da je rad na plakatima bilo veoma značajno iskustvo za njega kao studenta.
– Gledanje samih predstava i prisustvovanje okruglim stolovima nam je mnogo pomoglo u kasnijem radu na plakatima. Ovaj projekat je takođe značio i povezivanje sa drugom kulturnom sferom što nam je svima pružilo drugi način posmatranja pozorišta – rekao je Ćupić na izložbi.

Foto: Krsto Vulović

Istog dana održana je i promocija knjige autora književnika i publiciste Borislava Cimeše „Narodno pozorište Zetski dom 1941 – 1944“, u okviru izdavačke produkcije CNP-a i edicije „Zetski dom“. Knjiga tretira scensku umjetnost na Cetinju i u Crnoj Gori u periodu Drugog svjetsjkog rata, za vrijeme dok je u Crnoj Gori djelovala italijanska i pri kraju rata njemačka okupaciona okupaciona struktura.

Urednik izdanja CNP-a Milovan Radojević kazao je da knjiga „Narodno pozorište Zetski dom 1941 – 1944“ dopunjava sliku o kontinuitetu scenske umjetnosti u Crnoj Gori i prezentira značajne podatke budućim istraživačima.
– Zadovoljan sam što se ovom važnom publikacijom koje je obogatila ediciju „Zetski dom“ Borislav Cimeša pridružio maloj grupi teatrologa koji se bave istorijom pozorišta u Crnoj Gori – rekao je Radojević.

Foto: Krsto Vulović

Autor knjige Borislav Cimeša je zahvalio na pažnji koju je izazvala knjiga i kazao da je svojim djelom želio da popuni prazninu u našoj istoriografiji.
– Svjestan da se neko mora upustiti u ovako škakljivu temu, odlučio sam da napišem ovu knjigu – istakao je Cimeša.

Foto: Krsto Vulović

Književnik i nekadašnji direktor CNP-a Milorad Bošković je kazao da svaka knjiga koju je izdalo Crnogorsko narodno pozorište čini značajan dio crnogorske kulture.
– Pažljiv čitalac može otkriti jednu dramaturšku liniju u kojoj se jasno vide istine i zablude Crne Gore. Njen hod kroz ove knjige – to je pozorište – zaključio je Bošković.
U petak 25. oktobra će na Velikoj sceni CNP-a u 20 sati biti izvedena predstava „O miševima i ljudima“ koju je po motivima romana Džona Stajnbeka režirao Dino Mustafić, u produkciji Gradskog pozorišta iz Podgorice i Barskog ljetopisa.