Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

ZZZCG: Sve više hotela traži domaću radnu snagu

Kada je nedavno usvojen Zakon o strancima koji propisuje da poslodavci neće moći da zaposle radnika sa strane, ako u Crnoj Gori na evidenciji biroa postoji osoba sa potrebnim kvalifikacijama, podigla se prašina u javnosti. A nezadovoljni glas hotelijera je bio najizraženiji.

ospatar-1336900099

Komentarišući to, iz Zavoda za zapošljavanje kažu da hotelijeri negoduju iz samo njima poznatih razloga.

– Najvjerovatnije, riječ je o dugogodišnjim navikama koje sad teško mogu da promijene. Pojedini poslodavci sezonce iz regiona zapošljavaju i po 15 godina, navikli su na njih, sklopili prijateljstva a pri tom nijesu dali ni šansu da procijene kvalitet domaćih radnika – navode iz Zavoda.

Oni ističu da je namjera Zakona samo davanje prednosti domaćim radnicima u odnosu na strance i da ,,njegov duh” nije zatvaranje crnogorskog tržišta rada. Navode da su do sada angažovali 12 radnika iz inostranstva.

– Primjena Zakona o strancima ima i pozitivne primjere. Recimo, Ulcinjska rivijera tražila je 70 crnogorskih konobara, kuvara, servira, sobarica, pomoćnog osoblja u kuhinji, vešerajke, higijeničarke i sve je obezbijeđeno sa evidencije nezaposlenih – kažu iz Zavoda.
Navode da je i Hotel Mediteran, takođe, tražio da se 90 radnih pozicija popuni domaćim radnicima.

– Posredovanje Zavoda tražili su hotel Budva, vila Risan, hotel Mangolija, Tivat… – rekli su iz Zavoda.

Posredstvom Zavoda za zapošljavanje od početka godine pa do 12.maja zaposlena su 3.382 domaća sezonca.  Angažovani su u sektorima građevinarstva, turizma, ugostiteljstva i trgovine.